“Toyota Mirai” brauks ar ūdeņradi (+ foto)

Japānas autobūves kompānija “Toyota” prezentējusi savu pirmo ūdeņraža degviela šūnu automobili, kas nosaukts par “Mirai” (tulkojumā – „nākotne”).

Līdz šim “Toyota” piedāvājumā bija viens līdzīgas tehnoloģijas modelis – apvidus auto “FCHV.” Pirmais prototips tapa jau 1997.gadā, bet no 2008.gada ūdeņraža automašīnu varēja iznomāt Japānā. “FCHV” tika piedāvāts valsts uzņēmumiem un kompānijām, kas to izmēģināja praksē un dalījās ar ražotāju ekspluatācijas pieredzē.

Foto: Publicitātes foto

Detalizētas informācijas par “Mirai” tehnisko pusi pagaidām nav, taču zināms, ka modeļa prototipam bija iebūvēts 136 ZS jaudīgs elektromotors, kas darbojās ar ūdeņraža un skābekļa ķīmiskā procesa rezultātā iegūtu enerģiju. Mirai ir videi nekaitīgs transportlīdzeklis, kas izplūdes gāzu vietā producē tīru ūdeni.

Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi kā konkurenta “Honda” ūdeņraža modelim “FCV,” kas tirgū tiek solīts 2016.gada martā, arī 4,87 m garās “Toyota Mirai” gaitas rezerve ir aptuveni 500 kilometri. Abu ūdeņraža tvertņu piepildīšanai nepieciešamas trīs minūtes.

“Toyota Mirai” pircējiem kļūs pieejama gadu ātrāk – 2015.gada martā to varēs iegādāties Japānā, bet ASV un Eiropas pircējiem nāksies pagaidīt līdz nākamās vasaras nogalei. “Toyota Mirai” cena tiek prognozēta aptuveni septiņu miljonu jēnu robežās (EUR 50 000).

Foto: Publicitātes foto

Foto: Publicitātes foto

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.