„Ford” radījis ar automātisku stūrēšanu un bremzēšanu aprīkotu automobili (+ video)

Foto: Publicitātes attēls

„Ford Motor Company” prezentējusi „Ford Focus” testa automobili, kas aprīkots ar automātiskās stūrēšanas un bremzēšanas tehnoloģiju un palīdz izvairīties no sadursmēm ar tajā pašā joslā priekšā apturētiem vai bremzējošiem transportlīdzekļiem un no gājēju notriekšanas, portālu „iAuto” informēja ražotāja pārstāvji.

Šķēršļu apbraukšanas tehnoloģija aprīkota ar trīs radariem, ultraskaņas sensoriem un kameru, kas uzrauga ceļu 200 metrus uz priekšu. Ja sistēma uztver lēnā kustībā esošus vai stāvošus objektus, tā vispirms ekrānā attēlo brīdinājumu, kuram seko skaņas signāls. Ja autovadītājs nepagriež stūri vai nebremzē, šķēršļu apbraukšanas tehnoloģija sāk bremzēt, meklē brīvas vietas bīstamā objekta abās pusēs un pārņem elektroniskā stūres pastiprinātāja kontroli, lai izvairītos no sadursmes.

Tehnoloģija pārbaudīta, braucot ātrumā virs 60 km/h. Izpētes dati liecina, ka pirms sadursmēm bremzēt mēģina mazāk nekā trešdaļa autovadītāju, kuri bijuši iesaistīti vienā joslā braucošu transportlīdzekļu sadursmēs.

„Ir daudzas situācijas, piemēram, neparedzēts sastrēgums priekšā, kurās šī tehnoloģija var palīdzēt gan autovadītājam, kura automobilis ir aprīkots ar šo tehnoloģiju, gan pārējiem uz ceļa,“ uzskata „Ford of Europe” Produktu izstrādes viceprezidente Barba Samardziča. „Šķēršļu apbraukšanas izpētes projekts piedāvā aizraujošu ieskatu drošākā nākotnē, kas būtiski samazinās noteiktu satiksmes negadījumu risku.“

„Demonstrējot šķēršļu apbraukšanas palīgsistēmu izpētes projekta „InteractIVe“ transportlīdzeklī, „Ford” balstās uz pastāvošajām vadošajām drošības tehnoloģijām, lai parādītu, kurp nākotnē, mūsuprāt, varētu aizvest tālākās svarīgākās inovācijas,“ sacīja Samadziča.

Lomelā demonstrēts arī jaunais „Ford S-Max” konceptauto ar „Ford” viedās aizsardzības sistēmas pirmssadursmes palīgsistēmu, kas uztver gājējus un neizbēgamas sadursmes gadījumā automātiski aktivizē bremzes.

„Ford” savos transportlīdzekļos jau ir ieviesis aktīvās drošības tehnoloģijas, tostarp aktīvo pilsētas bremzēšanas palīgsistēmu, kurā izmantots gaismas uztveršanas un attāluma sensors, kas uzrauga priekšā braucošo automobiļu satiksmi un pārbauda ceļu 50 reizes sekundē, lai palīdzētu novērst sadursmes, braucot ātrumā līdz 15 km/h, un palīdzētu samazināt smagu sadursmju sekas kustības ātrumā virs 30 km/h. „Ford” kursa maiņas brīdinājuma sistēmā ir iekļauta kamera, kas uzrauga transportlīdzekļa pozīciju attiecībā pret ceļa apzīmējumiem un aktivizē stūres griezes momentu, lai brīdinātu autovadītāju, ja transportlīdzeklis novirzās no braukšanas joslas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.