„Ford” izstrādājis automatizētas parkošanās sistēmu (+ video)

Foto: Publicitātes attēls

„Ford Motor Company” izstrādājusi jaunu, automatizētu parkošanās tehnoloģiju, kas ļaus autovadītājam ar vienu pogas spiedienu novietot automobili stāvēšanai, atrodoties gan automobilī, gan ārpus tā, portālu „iAuto” informēja ražotāja pārstāvji.

Pilnībā aprīkotās parkošanās palīgsistēmas tehnoloģijas prototips kontrolē stūri, transmisijas sviru un kustību uz priekšu un atpakaļ, tādējādi palīdzot novietot automobili stāvēšanai ar vienu pogas spiedienu.

„Ford” eksperti izmantojuši jau esošo „Ford” tehnoloģiju uzlabojumus, piemēram, aktīvo parkošanās palīgsistēmu un „Ford Powershift” transmisiju, lai radītu nākamās paaudzes tehnoloģiju – pilnībā aprīkotu parkošanās palīgsisitēmu.

„Ford Porwershift” transmisija spēj elektroniski kontrolēt transmisiju pārslēgšanu uz priekšu un atpakaļgaitā bez autovadītāja līdzdalības, savukārt aktīvā parkošanās palīgsistēma atrod atbilstoša izmēra vietu automobiļa novietošanai un aizved automobili līdz attiecīgajai vietai.

Parkošanās palīgsistēma, izmantojot ultraskaņas sensorus, uztver piemērotas vietas automobiļa paralēlai noparkošanai. Pēc tam autovadītājs var aktivizēt sistēmu, pārslēdzot transmisiju neitrālā stāvoklī ar pogas nospiedienu automobilī vai ārpus tā, izmantojot tālvadības pulti.

Pilnībā aprīkotā parkošanās palīgsistēma uztver stāvvietas, braucot ātrumā līdz 30 km/h, un parkošanās laikā autovadītājam jātur nospiesta poga, kas ļauj jebkurā brīdī procesu pārtraukt vai uzņemties vadību pašam.

„Automobiļa novietošana stāvēšanai šodienas pilsētās var būt stresa pilna un sarežģīta,“ stāsta „Ford of Europe” Produktu izstrādes nodaļas viceprezidente Barba Samardziča. „Mēs vēlamies to padarīt pēc iespējas vienkāršāku, efektīvāku un precīzāku, un tas nozīmē, ka jāatklāj jaunas koncepcijas un pieejas.“

„Ford” parkošanās sistēmas var novietot transportlīdzekļus stāvvietās, kas ir tikai par 20 % garākas nekā pats transportlīdzeklis, tādēļ lielā daļā transportlīdzekļu izmantota pilnībā aprīkotā parkošanās palīgsistēma varētu palīdzēt lietderīgi izmantot vietu transportlīdzekļu novietošanai, kas zaudēta neefektīvas parkošanās rezultātā.

„Ford” nesen demonstrēja visjaunāko „Ford S-Max” konceptauto, kurā iekļautas vairākas nākamās paaudzes tehnoloģijas, tostarp uzlabota aktīvās parkošanās palīgsistēmas versija ar perpendikulārās parkošanas iespēju, ko nākotnē varētu izmantot arī pilnībā aprīkotajā parkošanās palīgsistēmā, lai palīdzētu autovadītājiem bez grūtībām iebraukt mazās stāvvietās un garāžās.

„Galvenais – mums jau ir tehnoloģijas, kas kādudien ļaus pilnībā automatizētu parkošanu pārvērst par „Ford” klientu realitāti,“ uzskata Ford Izpētes un inovāciju nodaļas vadītājs Pols Maskarenass. „Pilnībā aprīkotā palīgsistēma var sniegt papildu priekšrocības autovadītājiem ar  ierobežotu mobilitāti, piemēram, cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai vecākiem cilvēkiem, kā arī klientiem, kuriem braukšana atpakaļgaitā pārpildītās un šaurās ielās ikdienā sagādā grūtības.” 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.