BTA Lielbritānijā konstatējusi gandrīz 100 bonus-malus izziņu viltojumus

Apdrošināšanas sabiedrības „BTA Insurance Company” SE (BTA) Lielbritānijas filiāle, pēc Lielbritānijas apdrošināšanas kompāniju pieprasījumiem pārbaudot tām iesniegtās bonus-malusklases izziņas, šogad konstatējusi jau gandrīz 100 viltojumus, portālu „iAuto” informēja apdrošināšanas kompānijā.

Foto: iAuto

Izziņas vizuāli līdzinās BTA izsniegtajām bonus-malus klases izziņām, tomēr atsevišķi vizuālie elementi un to izvietojums uz veidlapas, kā arī izziņās nepatiesi norādītā informācija liecina par viltojumu.

Lielbritānijā nav izveidota vienota datubāze, kas pieejama visām apdrošināšanas kompānijām, lai varētu iegūt informāciju par autovadītāju apdrošināšanas vēsturi un ceļu satiksmes negadījumu statistiku, kā tas ir, piemēram, Latvijā.

Lai iegādātos sauszemes transportlīdzekļa vadītāju civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) polisi un, aprēķinot tās cenu, varētu ņemt vērā autovadītāja līdzšinējo apdrošināšanas vēsturi, tai skaitā, cik gadus autovadītājs piedalās ceļu satiksmē, cik gadus autovadītājs nav bijis iesaistīts ceļu satiksmes negadījumos, Lielbritānijas iedzīvotājiem jāiesniedz apdrošināšanas kompānijā bonus-malus klases izziņas. Neiesniedzot šādu izziņu, Lielbritānijā tiek piemērota zemākā klase, un cenu atšķirības polisēm ar nulles un devīto (augstāko) bonus-malus klasi var sasniegt pat 1000 mārciņas jeb 837 latus gadā.

Ievērojamā cenu starpība zemākās un augstākās bonus-malus klases polisēm ir kārdinājums iesaistīties nelikumīgās darbībās daudziem Latvijas, Lietuvas, Polijas un citu valstu iedzīvotājiem, kuri uz laiku vai uz pastāvīgu dzīvi ierodas Lielbritānijā.  

„Lielbritānijā BTA apdrošināšanas pakalpojumus un konsultācijas piedāvā kopš 2011. gada. Līdz šim ar šādiem krāpšanās gadījumiem Lielbritānijā nebijām saskārušies. Šogad esam identificējuši vairākus bonus-malus klases izziņu viltojumu veidus. Dati par ikvienu BTA klientu un viņa apdrošināšanas vēsturi ir pieejami mūsu informācijas sistēmā, kā arī vienotajā datubāzē – sistēmā, ko uztur Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, tādējādi izziņu viltojumus varam ļoti operatīvi identificēt,” stāsta BTA Lielbritānijas filiāles direktors Andris Kaņķis.

BTA šāda Lielbritānijā iebraukušo tautiešu un citu valstu iedzīvotāju rīcība nesagādā zaudējumus, tomēr Kaņķis neizslēdz iespēju, ka Lielbritānijas apdrošināšanas kompānijām zaudējumi tiek nodarīti, ja nav pārliecinājušās par iesniegtās izziņas patiesumu.

Kāda Lielbritānijas apdrošināšanas kompānija saņēmusi jau 4000 viltotas izziņas un veic savu izmeklēšanu, stāsta Kaņķis. „Par konstatētajiem viltojumu gadījumiem esam informējuši Lielbritānijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju, kas šobrīd vērtē iesniegto informāciju un lems par turpmāko izmeklēšanu,” sacīja Kaņķis.

BTA aicina neizmantot piedāvājumu citās valstīs iegādāties viltotas bonus-malus klases izziņas ar mērķi saņemt lētāku OCTA apdrošināšanas polisi, jo par apzinātu apdrošinātāju krāpšanu draud kriminālatbildība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.