Elektroautomobiļu maratonā uzvar Lietuvas transporta viceministrs

2016. gada 6. maijā Palangā finišēja jau otrais Lietuvas elektroautomobiļu maratons pēc kārtas.

Desmit ekipāžas ar identiskiem Nissan LEAF elektroautomobiļiem sacentās populārajā maršrutā no Lietuvas galvaspilsētas – Viļņas līdz Lietuvas lielākajai vasaras kūrortpilsētai – Palangai. Šogad maratona uzvarētāja laurus plūca Lietuvas transporta viceministrs un pazīstamais rallija braucējs – Saulius Girdauskas un Lietuvas ceļu administrācijas direktors – Egidijus Skrodenis.

Ekipāža pieveica 332 km distanci 4 stundās un 48 minūtēs (ieskaitot automobiļa uzlādes laiku). Elektroautomobiļu maratona organizatoru – „Energy Supply”, „Nissan” un „Autoeventus” mērķis ir popularizēt videi draudzīgus un komfortablus transportlīdzekļus Lietuvā, kas kļūst arvien izplatītāki Baltijas valstīs.

„Braukšana ar elektroautomobili un visu ar to saistīto nianšu izpratne bez šaubām atšķiras no braukšanas ar īstu rallija automobili,” pēc balvas saņemšanas teica maratona uzvarētājs – Saulius Girdauskas. „Tomēr šis maratons ļauj mums labāk saprast, kāpēc elektroautomobiļi joprojām ir maz sastopami uz mūsu valsts ceļiem. Paši automobiļi ir izcili, taču to izmantošanas popularitāti bremzē uzlādes infrastruktūras trūkums. Neskatoties uz to, ir apstiprināts projekts, kura ietvaros līdz nākamajam gadam Lietuvā tiks ieviests plašs ātro uzlādes staciju tīkls, un elektroautomobiļu lietošana kļūs daudz ērtāka.”

Maratonā piedalījās arī Viļņas pašvaldības un Lietuvas ceļu policijas pārstāvji, slaveni mūziķi un žurnālisti. Katrā ekipāžā bija 2 vai 3 cilvēki.

Visi maratona dalībnieki sacentās ar vienādiem 100% elektriskajiem Nissan LEAF ar jauno 30 kWh akumulatoru, un uzvarai bija nepieciešama pareiza maršruta plānošana, optimāla ātruma izvēle un ekipāžas atjautība.

Izmantojot „Ecofleet” GPS izsekošanas sistēmu, reālā laika karte ar visiem Nissan LEAF elektroautomobiļiem bija pieejama ne tikai pasākuma organizatoriem un tiesnešiem, bet arī visiem interesentiem lielākajos ziņu portālos.

Saskaņā ar sacensību noteikumiem dalībniekiem bija jāveic maršruts no Viļņas līdz Palangai bez speciāliem ātruma ierobežojumiem. Elektroautomobiļu uzlāde bija pieejama jebkurā publiskajā uzlādes stacijā, ierobežojot uzlādes laiku līdz 30 minūtēm. 332 km garā maršruta no Lietuvas austrumiem līdz rietumiem pēdējam posmam maratona organizētāji kopā ar uzņēmumu „ABB” uzstādīja tikai vienu papildu ātrās uzlādes staciju (divas jau ir pieejamas pilsētu – Vieves un Elektrēnu tuvumā).

Līdz 2016. gada oktobrim Lietuvā uz galvenās šosejas starp Viļņu un Klaipēdu tiks uzstādītas kopumā 11 elektroautomobiļu ātrās uzlādes stacijas. Līdz 2017. gada beigām uz E67 autoceļa, kas savieno Polijas un Latvijas robežas, tiks ierīkotas vēl 8 elektroautomobiļu ātrās uzlādes stacijas.

Foto: Nissan Baltics

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.