Latvijas auto tirgu sasnieguš trīs jauni universāļi

Šā gada sākumā Latvijas jauno auto tirgu sasnieguši trīs jauni kompaktklases universāļu modeļi – Seat Leon ST, Honda Civic Tourer un Peugeot 308 SW. Par spīti atšķirīgajam stilam, šie spēkrati uzskatāmi atspoguļo jaunu tendenci, proti, automobiļi ar universāļa tipa virsbūvi veiksmīgi apvieno dinamisku izskatu un ikdienas lietošanas praktiskumu.

Seat Leon ST

ST ir trešais jaunās paaudzes Leon modeļa saimes pārstāvis, pievienojoties trīs un piecu durvju hečbeka versijām.

Universāļa riteņu garenbāze ir tieši tāda pati kā piecdurvju hečbekam, tomēr aizmugurējā pārkare ir palielināta par 27 centimetriem, automobilim kopumā sasniedzot 4,535 m garumu. Universāļa bagāžas nodalījuma tilpums ir 587 litri, bet ar nolaistiem aizmugurējiem sēdekļiem – 1470 litru.

Seat Leon ST izgatavots uz Volkswagen koncerna modulārās platformas MQB un ir viens no visvieglākajiem universāļiem savā klasē – tas ir tikai par 45 kilogramiem smagāks nekā šī modeļa hečbeks un kopumā sver 1233 kg.

Seat Leon ST Foto: seat.lv

Universālis ir pieejams ar tādiem pašiem motoriem kā hečbeks. Bāzes versijā tas aprīkots ar 1,2 litru turbopūtes benzīna motoru, kas atkarībā no versijas attīsta 86 vai 105 zirgspējas. Tāpat pieejams 1,4 litru turbodzinējs ar 122 vai 140 ZS. Savukārt visjaudīgākais benzīna motors ir sportiskajai FR versijai – 1,8 litru turbodzinējs attīsta 180 ZS jaudu. Dīzeļmotoru piedāvājumā ir 1,6 litru agregāts ar 90 ZS vai 105 ZS jaudu, kā arī divu litru dzinējs ar 150 ZS, bet sportiskajā FR izpildījumā šis dīzeļmotors attīsta 184 ZS jaudu. Versijas automobilim pieejama piecu vai sešu pārnesumu mehāniskā pārnesumkārba, kā arī automātiskā DSG transmisija.

Bāzes aprīkojumā universālim ir jumta sliedes, dalītās proporcijās nolokāma aizmugurējā sēdekļa atzveltne, priekšējo sēdekļu apsilde, visi četri elektriskie logi, dažādas drošības elektroniskās sistēmas (ABS, ASR, EBA un ESC), kā arī gaisa kondicionētājs.

Atbilstoši komplektācijas līmenim papildu aprīkojumā pieejama arī multimediju sistēma ar piecu vai 5,8 collu skārienjutīgu ekrānu, elektroniskais asistents braukšanas uzsākšanai slīpumā, priekšējie diožu lukturi, adaptīvā kruīza kontrole un piekares regulēšanas sistēma, kā arī citi elementi. Jāpiebilst, ka jau tagad šis automobilis ir pieejams arī pilnpiedziņas versijā 4Drive.

Seat Leon ST sākuma cena ir 16 490 eiro.

Seat Leon ST Foto: seat.lv

Honda Civic Tourer

Honda Civic Tourer Foto: iAuto.lv

Līdzīgi kā citi šāda tipa automobiļi, arī Honda Civic Tourer ir konstruēts uz tās pašas platformas, kas ir Civic hečbeka pamatā, un abām versijām ir arī identiska riteņu bāze. Tourer atšķiras vien ar krietni garāku aizmugurējo pārkari un līdz ar to arī kravas telpu, kas ir lielākā kompakto universāļu klasē – 624 litri. Ja noloka aizmugurējo sēdekļu atzveltnes, izveidojot līdzenu grīdu, ietilpība jau sasniedz

1668 litrus. Piedevām zem grīdas ir vēl papildu 117 litru ietilpības novietne. Lielā aizmugures daļa ar ietilpīgo bagāžnieku faktiski arī ir galvenā universāļa atšķirība no bāzes modeļa, tāpat kā citiem šāda tipa automobiļiem. Priekšdaļas dizaina un interjera noformējuma ziņā, kā arī tehniski gan parastais Civic hečbeks, gan Tourer universālis ir identiski. Proti, tie abi ir pieejami ar tādiem pašiem motoriem – 1,8 litru benzīnnieku (142 ZS) vai 1,6 litru dīzeļdzinēju (120 ZS).

Jaunais Honda Civic Tourer Latvijas tirgū ir pieejams dažādās komplektācijās un aprīkojuma līmeņos. Vienkāršākais Civic universālis ar 1,8 litru benzīna motoru un sešu pakāpju mehānisko pārnesumkārbu maksā 18 500 eiro, savukārt pieejamākais Tourer ar dīzeli ir par trīs tūkstošiem eiro dārgāks – tā bāzes cena ir 21 590 eiro.

Honda Civic Tourer Foto: iAuto.lv

Peugeot 308 SW

Nesenajā Rīgas autoizstādē Peugeot demonstrēja jaunās paaudzes Peugeot 308 ar universāļa virsbūvi. Peugeot 308 SW tā bija pirmizrāde Baltijas valstīs.

Peugeot 308 SW Foto: peugeot.co.uk

Jāatgādina, ka bāzes hečbeks Peugeot 308 marta sākumā ieguva Eiropas gada auto 2014 titulu.

Peugeot jaunais modelis ar universāļa virsbūvi Peugeot 308 SW (Sport Wagon) ir ievērojami plašāks un garāks par savu priekšgājēju – iepriekšējās paaudzes modeli, taču tā svars ir par 140 kilogramiem mazāks. Bagāžas nodalījuma tilpums ir 610 litri un automašīnas garums ir 4,58 metri. Universālim SW ir tāds pats interjera noformējums kā bāzes modelim ar minimālisma stilā veidotu autovadītāja vietu iCockpit, 9,7 collu skārienjutīgo ekrānu un augstu vidus konsoli. Jaunajam Peugeot 308 SW modelim būs pieejami tādi paši benzīna un dīzeļa dzinēji kā bāzes hečbekam, bet pie pircējiem universālis nonāks šovasar. Tad arī būs zināmas precīzas cenas.

Seat Leon ST Foto: seat.lv

Peugeot 308 SW Foto: peugeot.co.uk

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.