No 1.aprīļa vadīšanas eksāmens mopēdistiem

Nolūkā uzlabot mopēdu vadītāju drošību un kopējo ceļu satiksmes drošību, no rītdienas, 2014.gada 1.aprīļa topošajiem mopēdistiem vadītāja apliecības iegūšanai (AM kategorija) jākārto ne tikai teorijas eksāmens, bet arī vadīšanas eksāmens CSDD. Tas nozīmē, ka līdztekus datortestam ar 20 jautājumiem, topošajiem mopēdistiem:
     – jādemonstrē zināšanas par mopēda uzbūvi un jāatbild uz vienu jautājumu par riepām, dzesēs sistēmu, eļļu, bremzēm, apgaismes ierīcēm, kontroles mēraparātu paneli, par ķēdi / siksnu vai kardānkrustiņu un brīvkustības pārbaudi. Šī atbilde tiek vērtēta eksāmena beigās, vērtējot kopējo vadītāja kompetences līmeni;
     – laukumā jāizbrauc figūras: ievērojot ceļu satiksmes noteikumu un drošības prasības, patstāvīgi jākontrolē transportlīdzeklis un jāizpilda figūras: „iestumšana gabarītvārtos”, „astotnieks”, „laipa”, „čūska”, „izvairīšanās no šķēršļa nebremzējot”, „izvairīšanās no šķēršļa bremzējot”, „stoplīnija” un „slaloms”.

Foto: Publicitātes foto

Sīkāk par eksāmena praktisko (vadīšanas) daļu var uzzināt CSDD mājas lapā. Savukārt, lai sagatavotos praktiskajam eksāmenam, aicinām apmeklēt CSDD mājas lapu, kur atrodams informatīvs materiāls par AM kategoriju (mopēdi) un mācību filma „Pirmais motors”.

Mopēdista eksāmenam var pieteikties un to kārtot ikvienā CSDD nodaļā, kur sniedz kvalifikācijas pakalpojumus. Tāpat kā līdz šim, teorijas eksāmens maksā euro 5,01, bet braukšanas eksāmens – euro 7,89. Eksāmenu var kārtot ar savu mopēdu vai CSDD Rīgas nodaļā – ar CSDD mopēdu. Ja eksāmenu kārto ar CSDD mopēdu, vadīšanas eksāmens un mopēda izmantošana kopā maksā euro 11,28.

Praktiskā eksāmena nozīmību apstiprina tas, ka mopēdi un to vadītāji katru gadu ieņem arvien stabilāku vietu ceļu satiksmē, turklāt lielai daļai mopēds ir pirmais patstāvīgi vadītais motorizētais transportlīdzeklis. Ik gadu palielinās arī reģistrēto mopēdus skaits, šobrīd tas pārsniedz 25 tūkstošus, gada laikā pieaugot par 2000 braucamo. 2013.gadā mopēdu vadītāju apliecību ieguva 1950 vadītāju, kas ir par 20% vairāk nekā 2012.gadā. Savukārt 2013.gadā mopēdu vadītājiem sastādīti aptuveni 2300 administratīvie protokoli, 2012.gadā – nepilni 2000, 2011.gadā – nepilni 1700.

Mopēds ir transportlīdzeklis, kura motora tilpums nepārsniedz 50 cm3 un braukšanas ātrums nepārsniedz 45 km/h. Mopēda vadīšanas apliecību var iegūt no 14 gadu vecuma. Transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir tiesības vadīt A, B, C1, D1, C vai D kategorijas transportlīdzekļus, atļauts vadīt arī mopēdus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.