Autovadītājiem ziemā visbiežāk problēmas rada kupenas ceļmalās un slikti tīrīti ceļi

Galvenās problēmas, ar ko autovadītāji visbiežāk saskaras ziemā, ir grūtības novietot auto stāvēšanai dēļ lielajām kupenām ceļmalās (66%), saslīdēšana uz slikti tīrītiem ceļiem (45%), kā arī problēmas iedarbināt automašīnu liela sala dēļ (32%). Tā liecina Swedbank P&C Insurance veiktā autovadītāju aptauja.

Gandrīz trešdaļa (28%) autovadītāju ziemā arī saskārušies ar problēmām iekļūt automašīnā aizsalušo durvju dēļ (28%), bet vēl piektdaļai (23%) gadījies iestrēgt kupenās. Savukārt 14% grūtības ziemā sagādājis sasalis logu tīrāmais šķidrums, kā rezultātā apgrūtināta automašīnas priekšējā stikla tīrīšana.

Foto: iAuto.lv

Starp autovadītāju atbildēm (norādot pie atbilžu varianta “Cits”; 5%) parādās arī tādi starpgadījumi kā sasists priekšējais vējstikls un lukturis no pretī braucoša grants kaisītāja neatsijātajiem akmeņiem, ziemai nesagatavotu autovadītāju lēnā pārvietošanās, kas provocē agresīvu braukšanu un izraisa auto avārijas, kā arī nolietotu ziemas riepu izraisīti negadījumi.

Vīriešiem biežāk nekā sievietēm ziemā ir problēmas ar automašīnas novietošanu ielas malā dēļ lielajām kupenām (71% vīriešu pretstatā 60% sieviešu). Savukārt sievietēm biežāk nekā vīriešiem ir gadījies saslīdēt uz slikti tīrītiem ceļiem (49% sieviešu pretstatā 41% vīriešu). Interesanti, ka 15% sieviešu (pretstatā 1% vīriešu) nevarēja norādīt likstas, ar ko visbiežāk gadījies saskarties ziemā. To iespējams skaidrot ar to, ka daļa sieviešu ir piesardzīgas un ziemā izvairās vadīt automašīnu, lai neiekļūtu satiksmes negadījumā.

Aptaujas dati liecina, ka, pieaugot autovadītāju vecumam, pieaug arī auto vadīšanas prasmes un braukšana ziemas apstākļos vairs nesagādā tik lielas problēmas. Tā, piemēram, problēmas ar automašīnas saslīdēšanu uz nenotīrītiem ceļiem, iestrēgšana kupenās biežāk ir gadījusies autovadītājiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem (attiecīgi 52% un 31%). Tikmēr autovadītāji, kas vecāki par 40 gadiem, ar šādām problēmām saskaras daudz retāk (auto saslīdēšana gadījusies 39%, iestrēgšana kupenās – 14%).

Rīdzinieki biežāk nekā citās pilsētās un laukos dzīvojošie norāda, ka ziemā saskaras ar problēmām novietot automašīnu dēļ sašķūrētajām kupenām ceļa malās (attiecīgi 73% rīdzinieku pretstatā 65% citu pilsētu un 58% laukos dzīvojošajiem) un auto saslīdēšanu uz slikti tīrītiem ceļiem (attiecīgi 50% pretstatā 43% un 41%). Savukārt laukos un citās pilsētās dzīvojošie autovadītāji biežāk nekā galvaspilsētas iedzīvotāji norāda, ka ziemā ir problēmas iedarbināt automašīnu lielā sala dēļ (36% pilsētu iedzīvotāji un 34% laukos dzīvojošie pretstatā 24% rīdzinieku).

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.