Auto nozares līderis pērn Moller Baltic Import

Autotirgus un apkopes nozares līderis pērn bija automašīnu “Volkswagen” un “Audi” dīleris Baltijas valstīs SIA “Moller Baltic Import” ar 108,1 miljona latu apgrozījumu, liecina “Firmas.lv” un aģentūras LETA biznesa portāla “Nozare.lv” veidotais “Latvijas biznesa gada pārskats 2013”.

Latvijas Gada auto 2013 Volkswagen Golf Foto: iAuto.lv

Otra lielākā kompānija pēc apgrozījuma pērn bija SIA “Latakko” ar 36,1 miljona latu apgrozījumu, bet trešā – SIA “Scania Latvia” ar 26,6 miljonu latu apgrozījumu.

”Top 10” iekļuvuši arī tādi uzņēmumi kā SIA “Domenikss” ar 26,2 miljonu latu apgrozījumu, AS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” ar 23,5 miljonu latu apgrozījumu, SIA “Moller Auto Latvia” ar 21,5 miljonu latu apgrozījumu, AS “Wess” ar 21,1 miljona latu apgrozījumu, SIA “Skandi motors” ar 20,6 miljonu latu apgrozījumu, SIA “Robert Bosch” ar 20,1 miljona latu apgrozījumu un SIA “Bridgestone Baltics” ar 19,4 miljonu latu apgrozījumu.

”Moller Baltic Import” vadītājs Tore Nilsens Brēns izdevumā atzīst, ka auto tirgus izaugsme kopumā nav vērojama, tomēr ir palielinājies pieprasījums pēc komerctransporta, kas nozīmē, ka uzņēmēji pamazām atgūstas un ir gatavi jaunām, racionālos apsvērumos balstītām investīcijām.

Viņš stāstīja, ka līdz pat 70 dažādi auto zīmoli konkurē savā starpā salīdzinoši nelielajos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgos. Tomēr eksperta vērtējumā Baltijas tirgum ir potenciāls, un situācija mainīsies, uzlabojoties iedzīvotāju pirktspējai.

Volkswagen Golf 7 ieguva prestižo titulu Latvijas Gada auto 2013 Foto: iAuto.lv

Brēns norāda, ka arī nākamgad būtiskas pozitīvas izmaiņas nozarē nav sagaidāmas. “Eiropas Savienības (ES) prasības attiecībā uz CO2 izmešiem būtiski ietekmēs auto nozari, un arī ražotāji ir vienojušies mērķtiecīgi samazināt saražoto auto vidējo CO2 izmešu līmeni. Lai to panāktu, ES dalībvalstis ir vienojušās alternatīvo degvielu infrastruktūras atbalstam un nodokļu sistēmas ieviešanā, kas atbalsta kopējo CO2 izmešu samazināšanu atmosfērā,” skaidroja uzņēmējs.

Kā ziņots, klajā nācis kārtējais “Latvijas biznesa gada pārskata 2013” izdevums, kurā apkopota informācija par nozarē strādājošām firmām, kas veido 98% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma un kurās nodarbināti 67% darba ņēmēju Latvijā.

Pārskatā apkopota informācija no uzņēmēju iesniegtajiem 2012.gada pārskatiem. Kopumā drukātajā un interneta versijā publicēta informācija par uzņēmumiem, kuru 2012.gada apgrozījums ir lielāks par 100 000 latu. Šādu uzņēmumu Latvijā ir aptuveni 20 000, un kopējais šo uzņēmumu apgrozījums 2012.gadā bija virs 35 miljardiem latu, kas veido 98% no visa 2012.gada pārskatos uzrādītā apgrozījuma. Apskatītajos uzņēmumos strādā vairāk nekā 513 000 darbinieku, kas saskaņā ar VID datiem ir 67% no kopējā darba ņēmēju skaita.

“Latvijas biznesa gada pārskatā” iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti – ”Top 10” uzņēmumi 16 industrijās, ”Top 25-50” uzņēmumi 64 virsnozarēs un visi uzņēmumi, kas sadalīti 476 nozarēs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.