Mopēdu vadītājiem būs jākārto vadīšanas eksāmens

Lai uzlabotu mopēdu vadītāju praktiskās zināšanas, prasmes un iemaņas, tiks ieviesta prasība šiem vadītājiem kārtot vadīšanas eksāmenu.

To paredz ceturtdien, 5.septembrī, Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātie grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 2.februāra noteikumos Nr.103 „Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība”.

Mopēdu vadītājiem vadīšanas eksāmens sastāvēs no transportlīdzekļa tehniskās pārbaudes un figūru izpildes eksāmenu laukumā. Braukšanu ceļu satiksmē pagaidām nav paredzēts ieviest. Teorijas eksāmens mopēdu vadītājiem būs jākārto kā līdz šim.

MK noteikumu projekts arī paredz izmaiņas vadīšanas eksāmena vērtēšanas kārtībā, ieviešot t.s. „kompetences vērtēšanas” sistēmu, kas ir uzskatāma par augstāka līmeņa vērtēšanas sistēmu.

Atšķirībā no iepriekšējas vērtēšanas kārtības, vadīšanas eksāmena vērtējums būs atkarīgs nevis no pieļautajām kļūdām, bet no kopējā pretendenta snieguma. Tas dos iespēju novērtēt tādus svarīgus elementus kā satiksmes situācijas izpratni, atbilstošu lēmumu pieņemšanu, iekļaušanos satiksmes plūsmā, izturēšanos pret pārējiem satiksmes dalībniekiem u.c. Jaunā vērtēšanas sistēma attieksies uz visām transportlīdzekļu vadīšanas kategorijām.

Tāpat VSS izsludinātajā MK noteikumu projektā paredzēts pārņemt Komisijas Direktīvas 2012/36/ES prasības attiecībā uz transportlīdzekļiem, ar ko tiek pieņemti vadīšanas eksāmeni. Tiks arī precizēti vadītāja apliecības kodi, kā arī radīta iespēja kārtot vadīšanas eksāmenu C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai ar transportlīdzekli ar automātisko pārnesumkārbu personām, kas pirms tam ir nokārtojušas vadīšanas eksāmenu ar transportlīdzekli ar mehānisko pārnesumkārbu (nenorādot vadītāja apliecībā ierobežojuma kodu, kas dod tiesības vadīt tikai transportlīdzekļus ar automātisko pārnesumkārbu).

Lai MK noteikumu grozījumi stātos spēkā, tos būs jāapstiprina valdībā, savukārt visus minētos grozījumus paredzēts ieviest no 2014.gada 1.janvāra.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.