Pārsūdzētajā lietā par bijušā policista dzērumā izraisītu avāriju Zemgales apgabaltiesa mīkstina Tukuma tiesas sodu attiecībā uz kompensācijas piedziņu

Vakar Zemgales apgabaltiesa, izskatot pārsūdzēto bijušā policista Aiņa Sarguna lietu par pērn Engures novadā izraisītu divu automašīnu sadursmi, kurā cieta pieci cilvēki, bet viena cietusī jauniete vēlāk nomira, nolēma samazināt morālā kaitējuma kompensācijas apmērus, bet pārējā daļā atstāja nemainītu Tukuma tiesas spriedumu.

Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka informēja, ka Zemgales apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija nosprieda atcelt Tukuma rajona tiesas spriedumu daļā par morālā kaitējuma kompensāciju piedziņu un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu, paredzot kompensāciju samazinātā apmērā.

Tomēr pārējā daļā 17.jūnija Tukuma rajona tiesas spriedums ir atstāts negrozīts. Pilns apgabaltiesas spriedums būs pieejams 18.septembrī, informēja Gaurilka.

Kā ziņots, šī lieta iepriekš tika skatīta Tukuma rajona tiesā, kur tā tika pārsūdzēta, aģentūru LETA informēja Tukuma rajona tiesas konsultante Helēna Korotko.

Jūnijā Tukuma rajona tiesa, pasludinot spriedumu šajā lietā, piesprieda Sargunam brīvības atņemšanu uz četriem gadiem bez mantas konfiskācijas. Tiesas spriedums arī paredz atņemt bijušajam policistam transporta līdzekļa vadītāja tiesības uz pieciem gadiem.

Tiesa atzinusi Sargunu par vainīgu pēc Krimināllikuma 260.panta 3.daļas par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi un ja šis nodarījums izdarīts alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Krimināllikumā paredzētais sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 15 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tukuma rajona tiesas spriedums iepriekš paredzēja piedzīt no Sarguna par labu trim cietušajiem morālo kompensāciju, diviem cietušajiem samaksājot katram pa 15 000 latu, bet vēl vienai cietušajai – 20 000 latu. Tāpat Sargunam saskaņā ar tiesas spriedumu vienam cietušajam jāsamaksā materiālā kompensācija 180 latu apmērā.

Saskaņā ar tiesas informāciju apsūdzība bija celta bijušajam Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona Tukuma iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektoram Sargunam, kura pārraudzībā bija Tukuma novada Slampes un Degoles pagasts.

Sarguns tika apsūdzēts par to, ka 2012.gada 17.martā Engures novadā, uz Tukuma-Jelgavas šosejas, izraisīja divu automašīnu sadursmi, līdz ar to cieta pieci cilvēki, bet viena cietusī jauniete vēlāk nomira. Policists avāriju izraisīja, būdams 2,4 promiļu alkohola reibumā.

Šajā vietā ir taisns ceļa posms. Pa to virzienā no Jelgavas uz Tukumu 1968.gadā dzimušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektors no darba brīvajā laikā vadīja savu personīgo automašīnu “Honda CRV” un iebrauca pretējā virziena braukšanas joslā, kur izraisīja sadursmi ar pretī braucošo automašīnu “VW Golf”, kuru vadīja 1992.gadā dzimusi sieviete.

Ceļu satiksmes negadījuma dēļ cieta piecas personas – abu transporta līdzekļu vadītāji, kā arī 1993.gadā dzimusi pasažiere no “VW Golf” un divi “Honda CRV” pasažieri – 1975.gadā un 1998.gadā dzimuši vīrieši. Visi cietušie tika nogādāti medicīnas iestādēs, kur viņiem tika sniegta neatliekamā palīdzība, bet abi vadītāji tika stacionēti slimnīcā. 2012.gada 18.martā automašīnas “VW Golf” vadītāja no gūtajām traumām nomira medicīnas iestādē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.