Audi Space Frame 20 gadi – tas viss sākās Frankfurtes Starptautiskajā autoizstādē

Audi uzņem pilnus apgriezienus Frankfurtes Starptautiskajā autoizstādē (IAA) – tieši pirms 20 gadiem Frankfurtē augstās klases ražotājs mirdzošā, sudrabotā izstādes automobilī prezentēja Audi Space Frame (ASF), un tā inovatīvā alumīnija virsbūves koncepcija revolucionizēja maza svara automobiļu konstrukciju.

Nākamnedēļ, kad tiks atklāta Frankfurtes Starptautiskā autoizstāde, uzmanība atkal tiks pievērsta automobilim, kas balstīts uz ASF konstrukcijas principu: jauno Audi A8.

Pirms 20 gadiem galvenais inženieru iedvesmas avots bija daba. Piemēram, lai bišu stropā izveidotu medus kāri, tiek izmantots tikai tik daudz materiāla, lai sasniegtu optimālo rezultātu. Audi maza svara automobiļu būvniecības eksperti izmantoja šo principu, lai radītu ASF –virsbūvi, kurā izmantotas presētas detaļas un spiedliešana. Paneļi – jumta segums, grīdas un sānu paneļi – ir integrēti virsbūvē ar berzvirsmas savienojumu, lai tie kalpotu arī kā daļējs atbalsts. Atsevišķās sastāvdaļas ir veidotas visdažādākajās formās un šķērsgriezumos, atkarībā no to uzdevuma.

  • Virsbūves koncepcija, kas revolucionizēja maza svara automobiļu konstrukciju
  • Uzbūvēts vairāk nekā 750 000 automašīnu, izmantojot ASF virsbūves principu
  • Jaunais Audi A8 – savas klases viegluma etalons

Tikai gadu pēc 1993. gada Frankfurtes Starptautiskās autoizstādes uzņēmums uzsāka pasaulē pirmā alumīnija vienlaidu virsbūves automobiļa Audi A8 sērijveida ražošanu. Tā paneļus galvenokārt veidoja 336 atsevišķās sastāvdaļas, kā arī presētas un lietas detaļas. Aptuveni 75% montāžas bija roku darbs.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējo divu desmitgažu laikā ASF princips ir labi nostiprinājies. Tam sekoja arī citi Audi modeļi Audi A2 (2000), Audi TT (2006), Audi R8 (2008), kā arī nākotnes paaudzes Audi A8 (2002 un 2010) veidolā. Kopš 1994. gada, izmantojot ASF konstrukcijas principu, uzņēmums kopumā uzbūvējis vairāk nekā 750 000 automobiļu – vai nu pilnībā no alumīnija, vai arī izmantojot hibrīda materiālu konstrukcijas ar alumīnija pielietojumu.

Nākamo otrdien Frankfurtes Starptautiskajā autoizstādē jaunais Audi A8 piedzīvos savu debiju. Pateicoties ASF dizainam un alumīnija un augstas izturības tērauda sakausējumiem, tā virsbūve sver vien 231 kilogramu. Tāda pat virsbūve no tērauda būtu par 40% smagāka. Piemēram, Audi A8 3,0 l TFSI quattro riteņu bāzes pašmasa ir tikai 1830 kilogrami. Tātad tas ir vieglākais pilnpiedziņas automobilis šajā segmentā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.