Latvijā samazinājušies autotransporta radītie gaisa piesārņojuma dati

Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtas situācijas laikā Latvijā nedaudz samazinājies slāpekļa dioksīda (NO2) piesārņojums, kas galvenokārt ir atkarīgs no autotransporta satiksmes intensitātes, aģentūrai LETA pastāstīja VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra” pārstāve Sanita Peleke.

NO2 piesārņojums pēdējo divu nedēļu laikā samazinājies, piemēram, Rīgā, Rēzeknē, kā arī Liepājā. Tāpat pilsētās nedaudz samazinājušies arī rādītāji par benzola un sēra dioksīda piesārņojumu gaisā.

Vienlaikus Peleke norāda, ka tas, vai tiešām novērojams gaisa kvalitātes uzlabojums, apstiprināsies, kad būs pieejami dati par garāku novērojumu periodu. Tāpat esot jāsagaida cieto daļiņu ķīmiskā sastāva analīžu rezultāti uz smago metālu un policiklisko aromātisko ogļūdeņražu klātbūtni, kā arī jāveic dziļāka gaisa piesārņojuma formēšanās ietekmējošo faktoru analīze. Šie dati varētu būt pieejami pēc aptuveni trim līdz četriem mēnešiem.

Viņa skaidro, ka cieto daļiņu (PM10) piesārņojums patlaban ir līdzīgs kā katru pavasari – jo saulaināks un sausāks laiks, jo lielāka varbūtība diennakts robežlieluma pārsniegšanai.

Gaisa kvalitātes uzlabojumu valstīs, kurās ieviesti stingri Covid-19 kontroles pasākumi, konstatējuši jau vairāku pasaules valstu pētnieki.

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.