Brīdinājums auto ceļotājiem – aizdomas par speciāli izraisītām avārijām ārzemēs

Vairāki apdrošināšanas atlīdzības pieteikumi par ceļu satiksmes negadījumiem Vācijā un Lielbritānijā pēdējā laikā nonākuši apdrošināšanas sabiedrības ERGO redzeslokā. To apstākļi rada aizdomas par, iespējams, speciāli inscenētām avārijām ar ceļotājiem no citām valstīm, t.s. Latvijas, lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību.

“Daudzās valstīs apdrošināšanas atlīdzības saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu ir ievērojami lielākas nekā Latvijā. Nemateriālie zaudējumi un zaudējumi par veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī jurista pakalpojumi, kas tiek kompensēti cietušajiem, ir iespaidīgi. Tieši tas varētu būt iemesls, kāpēc atsevišķi cilvēki šajās valstīs pievērsušies iespējami negodprātīgam peļņas avotam, izraisot avārijas ar ārzemēs reģistrētiem auto. Aptuveni gada laikā esam novērojuši, ka šādas situācijas piedzīvojuši jau vairāk nekā 20 ERGO klienti, ceļojot pa Eiropas valstīm, galvenokārt – Vāciju un Lielbritāniju,” stāsta Ilze Vējiņa, ERGO Transportlīdzekļu atlīdzību nodaļas vadītāja.

Iespējamās krāpšanas tiek īstenotas ar Vācijā vai Lielbritānijā reģistrētiem un apdrošinātiem auto. Avārijas mēdz notikt vietās, kur ceļu satiksmē tiem ir priekšroka, izraisot nelielu sadursmi ar, iespējams, jau iepriekš noskatītu un izsekotu citā valstī reģistrētu auto. “Piemēram, Vācijā gadījumos, kad tās pilsoņi iesaistīti šādās situācijās, apstākļi tiek fiksēti ļoti operatīvi. Valodas un vietējo noteikumu nepārzināšana, kā arī apjukums nereti liedz otrai pusei pilnvērtīgi skaidrot situāciju un pārstāvēt savas tiesības. Savukārt kompensācijas, kas jāsedz it kā vainīgajam autovadītājam vai viņa apdrošinātājam, ir ļoti apjomīgas,” norāda Ilze Vējiņa.

Lielākā atlīdzība, ko aizvadītā gada laikā ERGO samaksājusi par zaudējumiem, kas radušies, piemēram, avārijā Vācijā, ir 88 799 eiro.

ERGO speciālisti iesaka, ceļojot pa Vāciju un Lielbritāniju, autovadītājiem būt uzmanīgiem apļveida krustojumos, īpaši Lielbritānijā, kur tie mēdz būt diezgan sarežģīti un kur jābrauc pa kreiso brauktuves pusi, kā arī vietās, kur automaģistrālei pievienojas blakusceļš, no kura izbraukušajam auto ir priekšroka.

Tīši izraisīta avārija ir apdrošināšanas krāpšana, par ko var tikt piemērota kriminālatbildība. 

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.