Prasības no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu reģistrācijai grib padarīt stingrākas

Lai samazinātu iespēju ļaunprātīgi izvairīties no muitas un citu nodokļu samaksas, izstrādāts stingrāks regulējums no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu reģistrācijai un tirdzniecībai.

Satiksmes ministrijas virzītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā ceturtdien, 9.jūnijā, tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Līdzšinējā transportlīdzekļu reģistrācijas kārtība ir papildināta ar prasību pirms transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas Latvijā saņemt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atļauju gadījumos, kad tiek ievests Eiropas Savienībā (ES) iegādāts transportlīdzeklis, kura pēdējās reģistrācijas valsts nav ES. Līdzīga prasība ir spēkā arī Igaunijā. Tāpat VID atļauja nepieciešama, ja juridiskās personas īpašumā reģistrē transportlīdzekli, kurš atkārtoti ievests Latvijā no ārvalsts gada laikā pēc tā pirmās reģistrācijas Latvijā, kā arī gadījumos, kad juridiska persona jaunu, iepriekš nereģistrētu, transportlīdzekli iegādājusies ārvalstī.

Paredzēts, ka ar nereģistrētu transportlīdzekļu realizāciju varēs nodarboties tikai komersanti, kuri noteiktā kārtībā ir reģistrējuši transportlīdzekļu tirdzniecības vietu – tas samazinās iespēju ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas.

Savukārt, lai izskaustu nereģistrētu komercdarbību un nodrošinātu pircēja tiesību aizsardzību, paredzēts noteikt, ka Latvijā nereģistrēts transportlīdzeklis jāuzrāda agregātu numuru salīdzināšanai 5 dienu laikā pēc tā ievešanas. Papildus arī Ministra kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumos Nr.1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” tiks paredzēta obligāta iegādes dokumenta uzrādīšana, veicot Latvijā ievesta transportlīdzekļa numurēto agregātu salīdzināšanu. Uzrādītā iegādes dokumenta kopija tiks saglabāta transportlīdzekļu reģistrā un salīdzināta ar dokumentu, kuru iesniegs transportlīdzekļa reģistrācijai.

Lai izveidotu vienotu informācijas sistēmu, par kādiem pārkāpumiem sodīta persona nevar iegūt un atgūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un vadītāja apliecību, no Ceļu satiksmes likuma atsevišķas normas plānots izslēgt.

Likuma grozījumi vēl jāapstiprina valdībā un Saeimā.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.