Vācijā pazemināja degvielas cenas – tas nostrādāja uz vienu dienu

Saskaņā ar Vācijas valdības lēmumu no 1.jūnija degvielai piemēroja nodokļa atlaidi. Tas patiešām nostrādāja pirmajā dienā, taču tagad cenas uzpildes stacijās atkal ceļas.

No 1.jūnija enerģijas nodokļa likme benzīnam un dīzeļdegvielai uz trīs mēnešiem tika samazināta attiecīgi par 35,2 un 16,7 centiem litrā, tomēr autobraucēji šīs priekšrocības pat nepaspēja izmēģināt, jo cenas sāka celties jau nākamajā dienā.

Nepilnu nedēļu pēc valdības lēmuma cena Super E10 benzīnam pieauga līdz 1,948 eiro par litru, dīzeļdegvielai – līdz 1,992 eiro par litru. Tas nozīmē 7 un 6,4 centus vairāk nekā tas bija 1.jūnijā.

Dusmīgi par to ir visi un pat degvielas uzpildes staciju interešu grupa (TIV) tagad ir apsūdzējusi naftas kompānijas pašreizējās situācijas izmantošanā lielākas peļņas gūšanai, uzsverot, ka naftas kompānijas ievieš tirgū tādu politiku, kas pieļauj salīdzinoši augstas degvielas cenas. Līdz ar to Super benzīna cena drīzumā atkal būs virs 2 eiro un augustā var sasniegt 2,10 vai 2,20 eiro.

TIV brīdina, ka septembrī, kad atlaide beigsies, vadītāji var piedzīvot „skarbu atmošanos” uzpildes stacijās ieraugot ciparus 2,30-2,60 eiro par litru.

Arī ADAC automobiļu klubs nesaskata attaisnojumu augstajām degvielas cenām. Viens no viņu ekspertiem izteicies, ka viss rāda, ka liela daļa no patērētājiem paredzētajiem atvieglojumiem šobrīd nonāk naftas rūpnieku makos. Degvielas cenas ir nepamatoti augstas  un pēc viņa aplēsēm, Super E10 bija par aptuveni 20 centiem augstāka nekā vajadzēja būt pat pirms nodokļu samazināšanas.

Situācija zināma arī Vācijas karteļu apkarošanas birojam, kas solījis notikušo izvērtēt.

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.