Ne vecākas par 10 gadiem – Lielbritānijā stājas spēkā jauns likums par riepām

No 1.februāra Lielbritānijā ir spēkā jauns likums attiecībā uz kravas automobiļu, vilcēju (virs 3,5 t) un autobusu, tostarp pasažieru, riepu vecumu.

Likums paredz, ka augstāk minētajiem transportlīdzekļiem uz priekšējās ass uzmontēto riepu vecums nedrīkst pārsniegt 10 gadus.

Kravas automašīnu riepu vecuma ierobežojuma ieviešana ir Transporta departamenta pasūtīto pētījumu rezultāts. Viņi pierādīja, ka tas ir svarīgs transportlīdzekļa aprīkojuma elements, kas ietekmē drošību. Līdz ar to Lielbritānijas varas iestādes pieņēma lēmumu, ka nepiemērotas riepas ir tikpat bīstamas kā bojātas bremzes. Tādējādi no 1. februāra jaunais likums ļaus Vadītāju un transportlīdzekļu standartu aģentūrai (DVSA) liegt braukt ar transportlīdzekļiem, kuru riepas ir vecākas par 10 gadiem. Šīs automašīnas pārbaudi neizturēs. Tādēļ pārvadātājiem ar kravas automašīnu un autobusu parkiem jāatceras, ka 10 gadus vecas un vecākas riepas būs nelikumīgas, ja tās uzmontētas:

– uz priekšējās ass kravas automašīnām ar pilnu masu virs 3,5 t,

– uz autobusa priekšējās ass (ieskaitot pasažieru mikroautobusus),

 – uz mikroautobusa aizmugurējās ass, ja tai ir viens riteņu pāris.

Būtiski, ka jaunā regula attiecas arī uz atjaunotām riepām, uz kurām jānorāda atjaunošanas datums, lai riepas vecums būtu skaidri redzams. Ja ikgadējās pārbaudes laikā izrādīsies, ka ražošanas datuma kods nav nolasāms, pārbaude nebūs izturēta.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.