Policija skaidro gadījumu par sociālajos medijos izplatīto video, kur autovadītāja apturēta par it kā ātruma pārsniegšanu

Policija skaidro gadījumu par sociālajos medijos izplatīto video, kurā šofere tikusi apturēta par it kā atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu Jelgavas novadā, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldē.

Kāda sieviete sociālajā vietnē izplatījusi ierakstu kopā ar video, kurā norāda, ka viņa braukusi pa autoceļu Jelgava-Eleja un viņu apturējis policists, kurš norādījis, ka viņa braukusi ar ātrumu 115 kilometri stundā (km/h). Viņa skaidrojusi, ka tā ir kļūda, jo viņa braucot piesardzīgi un neesot pārsniegusi 90 km/h. Kad autovadītāja pieminējusi videoreģistratoru, amatpersona ļāvusi viņai braukt tālāk, līdz ar ko viņai radies iespaids, ka policists vēlējies rīkoties negodprātīgi un pretlikumīgi.

VP skaidro, ka, pārbaudot policijas automašīnas videoierakstu un iepazīstoties ar amatpersonas ziņojumu, tika konstatēts, ka 10.jūnija rītā pēc plkst.4 VP Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa darbinieki pildīja dienesta pienākumus satiksmes uzraudzībā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kad uz autoceļa “Jelgava-Eleja”, kur atļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 90 km/h, dienesta automašīnas radars fiksēja divas pretim braucošas automašīnas, no kurām vienai tika fiksēts ātrums 115 km/h, bet otra brauca atbilstoši atļautajam braukšanas ātrumam.

Policists pieņēmis lēmumu, ka ar ātrāku ātrumu pārvietojas pirmā automašīna, tāpēc devis norādījumus tai apstāties. Sarunas laikā likumsargs ievēroja, ka pēc dažām sekundēm garām pabrauc mikroautobuss, kā arī autovadītājas skaidrojums likumsargam radīja pamatotas aizdomas, ka, iespējams, atļauto maksimālo braukšanas ātrumu ir pārsniedzis mikroautobusa vadītājs, tāpēc vieglās automašīnas vadītājai tika ļauts turpināt ceļu.

Vēlāk, pārbaudot video ierakstu, policista aizdomas apstiprinājās, jo tajā brīdī, kad viņš jau bija devies uz ceļa braucamās daļas, lai apturētu vieglo automašīnu, ir skaidri redzams, ka nākamās braucošās mašīnas vadītājs vēl nav pamanījis policijas dienesta transportlīdzekli un turpina braukt, pārsniedzot maksimālo atļauto braukšanas ātrumu, skaidro VP.

Tāpat arī saistībā ar publiskoto video ir izskanējusi informācija, ka policists pārkāpis normatīvo aktu noteikumus, jo nav nosaucis savu vārdu un uzvārdu, sākot sarunu ar apturētā transportlīdzekļa vadītāju. VP vērš uzmanību, ka atbilstoši likuma “Par policiju” 5.pantam ikreiz, kad policijai nākas ierobežot personu tiesības un brīvības, policijas darbinieks sniedz tām paskaidrojumu, kurā pamato katru konkrēto ierobežojumu. Šādos gadījumos pēc personu pieprasījuma policijas darbiniekam jānosauc savs uzvārds, amats un dienesta vieta, kā arī jāuzrāda dienesta apliecība.

VP skaidro, ka konkrētajā situācijā likumsargs rīkojies atbilstoši normatīvajiem aktiem, proti, pēc transportlīdzekļa apturēšanas sasveicinājās, palūdza attiecīgā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamos dokumentus un izskaidroja transportlīdzekļa apturēšanas iemeslu. VP piemin, ka nav pamata apšaubīt policijas tehnisko līdzekļu kvalitāti un darbinieku profesionalitāti, jo šī situācija ir izņēmuma gadījums, turklāt autovadītājam ir tiesības aplūkot video, kurā ir fiksēts pārkāpums.

VP aicina iedzīvotājus, pirms sociālajās vietnēs ievietot video vai ierakstus par iespējamiem koruptīviem riskiem saistībā ar likumsargu rīcību, vērsties Valsts policijā, lai objektīvi noskaidrotu notikušā apstākļus.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.