Vieglo auto iegādes tendences Latvijā

Latvijā jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums 2017.gada janvārī, salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri, bija lielākais 30 Eiropas valstu vidū, liecina februāra sākumā publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.

Analizējot automašīnu iegādes tendences Latvijā, iespējams secināt, ka lielākais pieaugums tomēr konstatējams lietoto automašīnu segmentā. Ja 2012. gada beigās Latvijā bija reģistrētas 442 996 automašīnas, kas vecākas par 10 gadiem, tad 2015. gada nogalē šādu automašīnu skaits bija palielinājies jau līdz teju 495 000 atzīmei. Salīdzinājumam – automašīnu, kuru vecums nepārsniedz 2 gadus, pieaugums šajā pašā laika nogrieznī nesasniedz pat 4 tūkstošus – šobrīd jau 70% no privātajiem auto Latvijā ir 10 un vairāk gadus veci.

Bigbank AS Latvijas filiāles vadītājs Artis Bērziņš komentē: “Situāciju var skaidrot ar to, ka lietoti auto parasti sniedz iespēju saņemt labāku cenas un kvalitātes attiecību. Kā secinājām mūsu veiktajā lietoto auto uzturēšanas izmaksu pētījumā, galvenā motivācija lietota auto iegādei ir tā zemākā cena (56%), jo ļoti svarīgi ir pirms pirkuma objektīvi novērtēt arī sagaidāmās auto uzturēšanas izmaksas pētījums norādīja, ka trešdaļā gadījumu tās ir augstākas, nekā plānots”.

Katram trešajam – sava automašīna

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka mūsu valstī ar katru gadu tiek iegādāti un reģistrēti arvien vairāk automobiļi.

Kopumā 2014. gadā Latvijā bija reģistrēti 657 799 vieglie auto (uz 1 000 iedzīvotājiem 331 automašīna), savukārt 2015. gadā jau 679 048 (uz 1 000 iedzīvotājiem 344 automašīnas).

Dati apliecina arī mūsu pētījumā secināto šobrīd jau 69% mājsaimniecību ir savs personīgais auto, un redzam, ka līdz ar autoparka novecošanos palielinās pieprasījums pēc auto kredīta. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēki vairāk sāk izprast šī pakalpojuma būtību un novērtēt priekšrocības, kuras sniedz auto kredīts, salīdzinot ar auto līzingu, kuru parasti izmanto jaunu auto iegādei daudziem no mūsu klientiem ir svarīgi, lai auto lietošanas laikā ir viņu īpašumā, lai KASKO nebūtu obligāta prasība, kā arī, lai pirkuma veikšanai nebūtu nepieciešama pirmā iemaksa”, komentē Artis Bērziņš.

Visvairāk automašīnu vecuma grupā no 11 līdz 20 gadiem

2015. gadā visvairāk reģistrēti automobiļi, kas ietilpst vecuma grupā no 11 līdz 20 gadiem (345 111 automobiļi). Salīdzinoši lielu daļu no reģistrētajiem auto (149 619) veido transportlīdzekļi, kas ir vismaz 21 gadu veci, taču nedaudz mazāk reģistrēti auto vecuma grupā no 6 līdz 10 gadiem – kopumā tādu ir 126 886.  Ievērojami mazāk 2015.gadā reģistrēti jauni auto: 3 līdz 5 gadus vecu automašīnu skaits ir 35 642, bet vecumā līdz 2 gadiem reģistrēti 21 790 auto.

Artis Bērziņš: “Kā redzams, populārākās automašīnas ir vidēja nolietojuma – tas skaidrojams ar to, ka auto, kas ir vecāki par 20 gadiem, nereti nozīmē arī augstākas uzturēšanas izmaksas, savukārt 3 līdz 5 gadus veciem auto vai nu tikko beidzas, vai arī tuvākajā laikā beigsies ražotāja servisa garantija. Lai nomainītu salīdzinoši vecākas automašīnas pret jaunām, klienti bieži izvēlas auto līzingu, jo, lai arī nosacījumi nav tik elastīgi kā tie, ko piedāvā auto kredīts, līzings ļauj iegādāties automašīnu par lielāku summu”.

Populārākās – Volkswagen, Audi un Opel auto markas

Balstoties uz statistikas datiem par aizvadītajiem gadiem, Latvijā visvairāk reģistrētie automobiļi ir:

  1. Volkswagen (sastāda 19% no kopumā reģistrētajiem auto);
  2. Audi –14%;
  3. Opel – 8%
  4. BMW – 7%;
  5. Volvo – 6,8%;
  6. Ford – 5%

Artis Bērziņš norāda: “Atbilstoši Bigbank datiem, vispieprasītākās ir vidējas klases auto markas cenu grupā no 3000 līdz 7000 EUR. Cilvēki joprojām uzticas pārbaudītām vērtībām, izvēloties tautā iecienītas automobiļu markas un modeļus”.

Vēlies jaunu automašīnu? Izmanto Bigbank piedāvājumu!

Bigbank piedāvā īpaši ērtus nosacījumus kredītam auto iegādei:

  • Auto kredīta summa līdz 15 000 eiro;
  • Nav jāveic pirmā iemaksa;
  • Nav nepieciešama KASKO apdrošināšana;
  • Kredīta atmaksas termiņš līdz 72 mēnešiem.

Par piedāvājumu uzzināt vairāk vari Bigbank mājaslapas sadaļā “Auto kredīts”. Savukārt, ja vēlies izmantot Bigbank auto līzinga iespējas, vērsies pie kāda no Bigbank līzinga partneriem, piemēram, Autokompleks, GROS AUTO u.c. vai iegūsti informāciju Bigbank mājaslapas sadaļā “Līzings”

Bigbank AS ir specializēta kredītu banka, kas piedāvā aizdevumu un termiņnoguldījumu pakalpojumus. Bigbank AS filiāles atrodas Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Spānijā. Banka termiņnoguldījumu pakalpojumus piedāvā arī Austrijā, Vācijā un Holandē. Bigbank Latvijā darbojas jau no 1996. gada.

Foto: Bigstock.com un Bigbank Latvija

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.