Pat sadursme ar zaķi auto var nodarīt lielus bojājumus

Lai gan bīstamākie dzīvnieki sadursmē uz ceļa ir pārnadži – aļņi, staltbrieži, mežacūkas un stirnas, samērā lielus zaudējumus transportlīdzeklim var nodarīt arī nelieli dzīvnieki. Piemēram, ERGO praksē piedzīvots gadījums, kad bojājumi 750 eiro apmērā radīti, automobilim uzbraucot zaķim.

“Pavisam vienkāršā situācijā, braucot ar samērā nelielu ātrumu 50km/h, auto priekšā izskrēja zaķis, un šajā sadursmē transportlīdzeklim tika bojāts auto atdures stienis un miglas lukturi,” stāsta Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Šogad ERGO pieteikti jau 54 KASKO negadījumi, kad notikusi automašīnas sadursme ar meža zvēriem, un, salīdzinot ar citiem gadiem, tas ir rekordliels skaits. “Šis pavasaris īpaši izceļas ar to, ka pieteikumi par sadursmēm ar meža dzīvniekiem ERGO saņemti vairāk nekā par bojājumiem, kas nodarīti, ar auto iebraucot bedrē,” informē Ivars Vismanis, norādot, ka autovadītājiem īpaši uzmanīgiem jābūt, braucot pa šosejām, ārpus pilsētām un lauku ceļos, īpaši meža ielokos. “Tieši tumsā ir visgrūtāk pamanīt meža dzīvnieku, kas šķērso ceļu, īpaši, ja tas ir augumā mazs. Ja aļņus un staltbriežus vēl pastāv iespēja pamanīt laikus, jo tie ir izmērā brangāki, tad tādi dzīvnieki kā zaķis, lapsa, jenotsuņi u.tml. var pārsteigt pavisam negaidīti.”

ERGO dati liecina, ka kopumā visvairāk negadījumos ar dzīvniekiem iesaistītas stirnas, mežacūkas, lapsas un jenoti. Izmaksas, lai atjaunotu transportlīdzekli šādos gadījumos, vidēji svārstās 2 000 – 4 000 eiro apmērā. Apdrošinātāja praksē nereti ir bijušas arī sadursmes ar putniem – piemēram, stārķiem un kaijām. Pēdējā laikā lielākā atlīdzība – 14 500 eiro tika izmaksāta ERGO klientam par negadījumu, kad pēc sadursmes ar meža dzīvnieku transportlīdzeklis nobrauca no brauktuves un apgāzās.

ERGO atgādina, ka bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās brīdis, kad dzīvnieki aktīvāk sāk pārvietoties barības meklējumos. Savukārt bīstamākās vietas ir tur, kur meža masīvi vai puduri robežojas ar lauksaimniecības zemēm. Šajās vietās dzīvnieki pārvietojas baroties uz laukiem. Bīstamas ir arī vietas, kur abās ceļa pusēs atrodas mežs šaurā joslā, kas savieno vienu meža masīvu ar otru.

Ja notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, par to jāinformē Ceļu policija, kas norādīs, kā rīkoties tālāk, un informēs Valsts meža dienestu. Nekādā gadījumā nav atļauta traumētā vai mirušā dzīvnieka piesavināšanās – tas ir Medību likuma pārkāpums, par ko var tikt piemērots naudas sods līdz pat 350 eiro apmērā. Ja notriektais dzīvnieks apdraud citu satiksmes dalībnieku drošību un ja tas fiziski ir iespējams, ieteicams dzīvnieka ķermeni pārvietot no ceļa braucamās daļas uz ceļa nomali. Ja automobilim ir KASKO apdrošināšana, noteikumos noteiktajā termiņā jāsazinās ar savu apdrošinātāju un jāaizpilda iesniegums par negadījumu.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.