Nedēļas nogalē policija pieķērusi 58 dzērājšoferus (+ VIDEO)

Kā liecina policijas ikdienas statistika, joprojām liela daļa autovadītāju bezatbildīgi sēžas pie stūres alkohola vai narkotisko vielu reibumā.

Pagājušajā nedēļas nogalē, policijai veicot pastiprinātu satiksmes uzraudzību, kopumā trīs dienās Latvijā pieķerti 57 dzērājšoferi, kā arī viens autovadītājs, kurš, iespējams, vadījis savu spēkratu narkotisko vielu iespaidā. Savukārt vienai Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas ekipāžai pāris stundu laikā izdevies noķert četrus bezatbildīgus autovadītājus reibumā.

Aizvadītājās brīvdienās policija pastiprināti uzraudzīja satiksmi, īpaši to, vai autovadītāji nav sēdušies pie stūres alkohola reibumā. Piektdien, 8.martā, likumsargi kopumā fiksējuši 12 dzērājšoferus, kā arī vienu personu, kura, iespējams, vadījusi transportlīdzekli narkotisko vielu reibumā. Visvairāk, kopumā 29 autovadītāji, reibumā sēdušies pie savas transportlīdzekļa stūres sestdien, bet svētdien pieķerti 16 šādi šoferi. Savukārt viena Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas ekipāža, brīvdienās patrulējot Latvijas teritorijā, sešu stundu laikā pieķērusi vien četrus dzērājšoferus.

Kādā apdzīvotā vietā Madonas novadā ap pulksten 19.30 Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, braucot garām kādam veikalam, ievēroja personu, par kuru radās aizdomas, ka viņš varētu būt alkohola reibumā. Pamanot, ka šī persona iesēžas savā automašīnā un uzsāk braukšanu, policisti nolēma transportlīdzekli apturēt. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka šīs automašīnas šoferis sēdies pie stūres alkohola reibumā – izelpā konstatētas 1,45 promiles. Kā pats autovadītājs, 1959. gadā dzimušais vīrietis, likumsargiem pastāstīja – iepriekš mājās jau esot lietojis alkoholu un pamanījis, ka mājās neesot maizes. Ņemot vērā, ka laikapstākļi tobrīd bijuši slikti un lijis lietus, vīrietis nolēmis līdz nepilnu kilometru tālajam veikalam doties ar mašīnu.

Nedaudz vēlāk, ap pulksten 21.00, uz autoceļa Madona – Gulbene, policistu uzmanību piesaistītāja kāds “VW Sharan” transportlīdzeklis, kurš gan iepriekš ievēroja visus ceļu satiksmes noteikumus, bet tad negaidīti nogriezās uz zemes ceļa. Ņemot vērā šo manevru, policisti izlēma transportlīdzekli apturēt un pārbaudīt tā vadītāju. Veicot pārbaudi, tika noskaidrots, ka 1977. gadā dzimušais autovadītājs sēdies pie stūres ne tikai bez tiesībām, bet arī pēc pāris aliņu izdzeršanas – 0,88 promiļu reibumā.  Šoferis atzina, ka jau iepriekš bija saņēmis informāciju, ka Madonas novadā patrulē ceļu policija, tāpēc, lai nokļūtu savā galamērķī nepamanīts, esot izvēlējies apbraukt galvenās nozīmes ceļu pa mazāk svarīgiem zemes ceļiem.

Turpinot satiksmes uzraudzību, ap pulksten 23.00 Speciālo uzdevumu nodaļas amatpersonas, atgriežoties Madonas novadā, noķēra vēl vienu dzērājšoferi. Šis autovadītājs, 1970. gadā dzimušais vīrietis, pretī braucošo policistu uzmanību piesaistīja, jo brauca ar tālās gaismas lukturiem, tos savlaicīgi nepārslēdzot. Veicot pārbaudi, vīrieša izelpā tika konstatētas 1,82 promiles. Jāpiemin, ka automašīnas evakuācijas brīdī vīrietis no savas automašīnas steidzis izņemt tur palikušo viskija pudeli.

Diemžēl ir arī tādi autovadītāji, kuri no savām kļūdām nemācās. Nu jau 10. martā, neilgi pirms 2.00 naktī, Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, braucot pa autoceļu Tīnūži – Koknese, pamanīja kādu priekšā braucošu transportlīdzekli “VW Passat”, kurš aizdomīgi manevrēja pa ceļa braucamo daļu, pārvietojoties no vienas ceļa malas uz otru. Apturot automašīnu, tās šoferis uzreiz atzinās, ka ir lietojis alkoholu, kā arī brauc bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, jo tās ir atņemtas. 1974. gadā dzimušajam vīrietim konstatēta minimālā alkohola koncentrācija izelpā – 1,6 promiles. Kā pats autovadītājs atklāja policistiem, pirms pāris gadiem viņš reibumā bija izraisījis ceļu satiksmes negadījumu ar smagām sekām. Sodu izcietis, bet toreiz zaudētās tiesības tā arī netika atgūtas. Tomēr tas viņu neatturēja sēsties pie stūres. Pirms 13 mēnešiem šis autovadītājs jau pieķerts braucot bez tiesībām, savukārt vakar – atkārtoti bez tiesībām un vēl alkohola reibumā.

Diemžēl šie gadījumi acīmredzami parāda autovadītāju nostāju par ceļu satiksmes drošību. Par laimi šajā reizē nav notikusi nelaime un neviens nav cietis no šo dzērājšoferu bezatbildīgās rīcības.

Par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā draud naudas sods, tiesību atņemšana uz konkrētu laiku, kā arī administratīvais arests, savukārt transportlīdzekļa vadīšana reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām ir kriminālsodāma.

Valsts policija uzsver – alkohols un jebkāda transportlīdzekļa vadīšana ir pilnīgi nesavienojamas lietas! Ja esi lietojis alkoholu – pie stūres nesēdies! Valsts policija aicina ikvienu satiksmes dalībnieku būt atbildīgam un pasargāt sevi un citus no neapdomīgas rīcības sekām. Nebrauc un neļauj citiem braukt reibumā!

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.