No februāra pilnas biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā būs 1,15 eiro

Pēc “Rīgas satiksmes” izmaksu aprēķiniem, jaunā pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā no februāra būs 1,15 eiro. Tas nozīmē, ka ikvienam cilvēkam, kurš neietilpst kādā no pasažieru kategorijām, kam dome noteikusi atlaides – neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas – biļete maksās 1,15 eiro.

Plānots, ka tikpat biļetes maksās arī Rīgas mikroautobusos. Oficiāli par šo jautājumu gan lems Rīgas domes Satiksmes departamenta autotransporta komercpārvadājumu licencēšanas komisija sēdē otrdien, 20.janvārī.

Domē skaidro, ka no 1.februāra viena brauciena cena pilsētas sabiedriskajā transportā tiks pielīdzināta uzņēmuma “Rīgas satiksme” pašlaik aprēķinātai viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksai.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, uzņēmums “Rīgas satiksme”, ņemot vērā gan prognozēto pārvadājamo pasažieru skaitu, gan dažādu resursu cenu izmaiņas – degvielas, elektrības cenu kritums un citi, – ir pārrēķinājis viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksu sabiedriskajā transportā 2015.gadam. Tagad tā ir 1,175 eiro – zemāka par līdzšinējo 1,20 eiro līmeni. Jaunās braukšanas maksas (tarifa) aprēķins ir saņemts Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā.

Ņemot vērā, ka tieši šāda summa – 1,175 eiro – norēķinos rada ievērojamas tehniskas problēmas, viena brauciena biļetes galīgā cena tiks noteikta 1,15 eiro.

Rīgas dome skaidro, ka “turpinot sociāli atbildīgu politiku”, Rīgā tiks saglabātās visas esošās atlaides un brīvbiļetes, bet daudzām plašām grupām tiks noteiktas jaunas atlaides, saglabājot viņiem esošās biļešu cenas.

Nestrādājošie pensionāri, skolēni, visu grupu invalīdi arī turpmāk Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. Skolotājiem, pilna laika studentiem, daudzbērnu ģimenēm un citu pasažieru kategorijām, kurām ir tiesības saņemt atlaides, braukšanas maksa nemainīsies un paliks 2014.gada līmenī. Strādājošie pensionāri arī saņems braukšanas maksas atlaidi, kas ļaus viņiem saglabāt līdzšinējo viena brauciena cenu – 0,60 eiro.

Tiks piešķirta jauna atlaide nepilna laika studentiem, kas turpmāk saņems tādu pašu atlaidi kā pilna laika studenti, proti, par vienu braucienu maksās 0,30 eiro.

Rīgas dome arī turpinās būtiski dotēt abonementu biļešu cenas “Rīgas satiksmes” pastāvīgajiem klientiem. Rezultātā abonementu biļešu cenas tiks palielinātas ļoti piesardzīgi un dažas cenas joprojām saglabāsies zemākas, nekā tās bija 2013.gadā. Piemēram, dārgākajai mēnešbiļetei (visiem transporta veidiem, visiem maršrutiem, visām mēneša dienām) cena palielināsies par 25% – no 40 eiro līdz 50 eiro. 2013.gadā cena šai biļetei bija 45,90 latu jeb 65,50 eiro.

Pašlaik atlaide par vienu braucienu ir noteikta visiem pasažieriem, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Tādējādi Rīgas dome no pilsētas budžeta līdzekļiem nodrošina 50% atlaidi no brauciena līdzšinējās pašizmaksas – 1,20 eiro – gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem. Ar Rīgas domes lēmumu šāda kārtība noteikta līdz 31.janvārim.

Rīgas domei neesot iespēju turpināt tādā pašā apjomā kompensēt uzņēmumam “Rīgas satiksme” tarifu 0,60 eiro apmērā visiem pasažieriem – gan tiem, kas maksā nodokļus Rīgā, gan tiem, kas maksā nodokļus citās pašvaldībās. Kā pagaidu risinājums 2014.gadā bija piemērots tarifs 0,60 eiro, kas bija par 50% zemāks nekā pašizmaksa, skaidro domē.

Lēmums par to, ka atlaide 50% apmērā tiek piemērota gan rīdziniekiem, gan nerīdziniekiem un to finansē Rīgas dome, tika pieņemts pagājušā gada sākumā pēc vienošanās ar toreizējo Vides un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski (VL-TB/LNNLK). Tas bija pagaidu risinājums, un ar 2015.gadu valdībai vajadzēja kompensēt izdevumus par atlaidēm nerīdzinieku pārvadājumiem.

Pašlaik, pēc “Rīgas satiksmes” sniegtās informācijas, sabiedriskajā transportā par pilnu cenu biļetes pērk 44,8% no kopējā pasažieru skaita, ar Rīgas domes noteiktajām atlaidēm brauciens daļēji ir apmaksāts 10,5%, bet bez maksas sabiedrisko transportu izmanto 44,7% pasažieru. Ņemot vērā arī jaunas atlaides, tarifa izmaiņas skars mazāk nekā pusi Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru, norāda Rīgas dome.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.