“Spyker” tomēr bankrotē

Nīderlades superauto ražotājs “Spyker” ir bankrotējis, vēsta ziņu aģentūra “Reuters.” Decembra sākumā kompānija paziņoja, ka meklē investorus un plāno veikt restrukturizāciju, taču līdzekļus parādu dzēšanai tā arī neizdevās atrast.

“Spyker” dibinātājs un izpilddirektors Viktors Millers gan uzsver, ka centīsies atjaunot bankrotējušās firmas darbību un uzsākt elektromobiļu ražošanu, kas ekspertiem liek vilkt paralēles ar savulaik “Spyker” piederējušo zviedru “Saab.”

Pēc bankrota arī “Saab” pievērsās elektromobiļu ražošanai, taču tālāk par pirmo prototipu netika. Jau kopš pavasara ražošana apturēta un tiek meklēti jauni sadarbības partneri. Pēc neoficiālas informācijas par “Saab” jaunajiem īpašniekiem varētu kļūt Indijas Mahindra&Mahindra.  

2010.gadā “Saab” kļuva par “Spyker” īpašumu pēc darījuma ar “General Motors,” taču jau gadu vēlāk zviedru kompānija paziņoja par bankrotu. “Spyker” cieta 140 miljonu dolāru lielus zaudējumus, kas nelielajai nīderlandiešu kompānijai izrādījās liktenīgs trieciens. “Saab” vēlāk pārpirka zviedru-ķīniešu kompānija NEVS, taču arī šis projekts, rādās, nebūs dzīvotspējīgs.

Nīderlandes kompānija “Spyker” tika dibināta 1999.gadā un nodarbojās ar ekskluzīvu sportkāru ražošanu. Savas darbības laikā tā izgatavoja 290 automašīnas, bet par pēdējo sērijveida modeli kļuva “C8 Aileron,” ko komplektēja ar 400 ZS jaudīgu 4,2 litru “Audi” motoru. Eiropā šis “Spyker” modelis maksāja 180 000 eiro.

 

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.