Plāno noteikt kravas auto stāvlaukumu drošības un servisa standartus

Satiksmes ministrija (SM) rosina noteikt minimālās prasības komersantiem drošības un servisa pakalpojumu sniegšanā valsts autoceļu kompleksā ietilpstošajos stāvlaukumos.

Valsts autoceļu kompleksā ietilpstošajiem stāvlaukumiem, kas paredzēti kravas transportlīdzekļu drošai novietošanai, minimālo drošības un servisa pakalpojumu līmeni paredzēts iedalīt piecās kategorijās. Tās noteiktas atbilstoši Eiropas Savienības Padomes 2010.gada 27.oktobra rezolūcijai, kā novērst un apkarot ar kravas autopārvadājumiem saistītus noziegumus un garantēt drošas kravas automobiļu stāvlaukumu teritorijas.

Foto: iAuto.lv

Proti, lai stāvlaukums atbilstu pirmajai kategorijai, jāizpilda zemākās drošības un servisa pamatprasības kā – apgaismojuma nodrošināšana diennakts tumšajā laikā, atkritumu konteineru un vismaz vienas tualetes izvietošana u.c. Savukārt, lai atbilstu piektajai, visaugstākajai kategorijai, stāvlaukumā, papildus visu pārējo kategoriju prasībām, jānodrošina arī nepārtraukta 24 stundu fiziska apsardze, vismaz viena stāvvieta bīstamo kravu transportlīdzekļiem. Tāpat stāvlaukumā vai blakus teritorijā jābūt pieejamiem ēdināšanas pakalpojumiem, degvielas uzpildes stacijai, transportlīdzekļu mazgāšanai un autoservisam u.c. pakalpojumiem.

Ņemot vērā ierobežotos pieejamos valsts budžeta līdzekļus ceļu nozarei, stāvlaukumu izveidošanu, aprīkošanu un uzturēšanu paredzēts nodot komersantu rokās, kuri tos nomātu no VAS „Latvijas Valsts ceļi” (LVC). Par kravas transportlīdzekļu novietošanu šādos stāvlaukumos komersants būs tiesīgs ņemt maksu. Kravas autovadītājiem šo maksas stāvlaukumu izmantošana ir brīvprātīga.

Izvērtējot valsts īpašumā esošos transportlīdzekļu stāvlaukumus, SM paredz, ka sākotnēji LVC komersantiem varētu iznomāt četrus lielākos (ar platību virs 3000 m2) valsts autoceļu sastāvā esošos stāvlaukumus pie šādiem valsts galvenajiem autoceļiem : A13 Krievijas robeža (Grebņeva) – Rēzekne – Daugavpils – Medumi ; A9 Rīga (Skulte) – Liepāja; A5 Rīgas apvedceļš (Salaspils – Babīte ); A2 Rīga – Sigulda – Veclaicene.

To paredz SM izstrādātais noteikumu projekts „Noteikumi par minimālo drošības un servisa pakalpojumu līmeni kravas transportlīdzekļu novietošanai paredzētajos stāvlaukumos”, ko ceturtdien, 6.februārī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Par to vēl jālemj valdībai.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.