“Chrysler” iesniedz pieteikumu akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam

ASV autobūves uzņēmums “Chrysler” pirmdien iesniedzis pieteikumu akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam (IPO) pēc tam, kad Itālijas mātesuzņēmums “Fiat” nespēja panākt vienošanos par akciju iegādi no darbinieku ieguldījumu fonda.

Foto: Publicitātes attēls

Serdžo Markione, kurš vada gan “Chrysler”, gan “Fiat” jau vairākkārt bija norādījis, ka cer izvairīties no IPO, viņam cenšoties pilnībā pārņemt ASV trešo lielāko autoražotāju.

Taču darbinieku fonds “UAW Retiree Medical Benefits Trust”, kas pazīstams kā “VEBA Trust”, pieprasījis īstenot akciju piedāvājumu cerībā iegūt labāku cenu.

Pirmdien iesniegtais pieteikums gan obligāti nenozīmē, ka IPO tiks īstenots, ja vien abas puses spēs panākt vienošanos pirms akciju pārdošanas.

Ja akcijas tiks kotētas biržā, tad tā būs pirmā reize, kad “Chrysler” akcijas tiks tirgotas biržā kopš neveiksmīgā apvienošanās mēģinājuma 1998.gadā ar Vācijas “Daimler Benz”.

“Chrysler” jau brīdinājis, ka IPO varētu apdraudēt uzņēmuma attiecības ar “Fiat” un tādējādi arī tā dzīvotspēju.

Kā ziņots, “Fiat” pārņēma “Chrysler” vadību 2009.gadā pēc autoražotāja īstenotās bankrota procedūras, lai veiktu pakāpenisku abu uzņēmumu apvienošanu.

2011.gada jūnijā “Fiat” iegādājās kompānijas vairākuma akciju daļu, un “Markione šobrīd vada arī “Chrysler”, lai arī abi uzņēmumi joprojām darbojas atsevišķi.

Markione abu autoražotāju pilnīgu apvienošanos vēlas pabeigt līdz 2015.gadam, taču viņš uzskata, ka IPO to varētu sarežģīt.

“Fiat” patlaban pieder 58,5% “Chrysler” akciju, bet “VEBA Trust” atlikušie 41,5%.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.