Krievijā samazinās benzīna ražošana; pieaug degvielas cenas

2023. gada maijā benzīna ražošana Krievijā samazinājās par 6,4 procentiem. Kopumā ar dažiem citiem faktoriem tas izraisījis krasu degvielas cenu pieaugumu naftas produktu biržās.

Izdevums Motor.ru raksta par degvielas cenu paaugstināšanos Krievijas tirgū, par ko eksperti brīdināja jau pirms kāda laika. Vispirms jau tas tiek saistīts ar benzīna ražošanas apjomu sarukšanu, ko skaidro ar remontdarbiem naftas pārstrādes rūpnīcās, taču, tā kā tas sakrīt ar Finanšu ministrijas paziņojumu uz pusi samazināt maksājumus uzņēmumiem par benzīna un dīzeļdegvielas piegādi vietējam tirgum, biržās sākusies cenu celšanās. Piemēram, Sanktpēterburgas SPBMTSB (СПбМТСБ) tas izraisījis AI-92 un AI-95 benzīna, kā arī dīzeļdegvielas cenu pieaugumu attiecīgi par 48 un 17 procentiem.

Tirgus spēlētāji uzskata, ka atbalsta samazināšanās naftas produktiem neizbēgami izraisīs degvielas cenu pieaugumu un cenu pieaugumu degvielas uzpildes stacijās. Vienlaikus Finanšu ministrija apgalvo, ka jau jūnijā benzīna un dīzeļdegvielas cenas valstī stabilizēsies.

Aizvadītajā nedēļā vairāki krievu mediji rakstīja par to, ka Krievijā varētu rasties degvielas deficīts. Problēmas risinājums varētu būt benzīna eksporta aizliegums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.