Ford Mustang Mach-E tagad ar litija dzelzs fosfāta akumulatoriem

Ford paziņojis, ka uzsāks piedāvāt Eiropas tirgū Mustang Mach-E ar izturīgākajām un potenciāli lētākajām LFP baterijām.

ASV autobūves uzņēmums Ford jau šogad uzsāks jauna elektriskās kupejas Mustang Mach-E varianta piegādes Eiropas tirgum. Šāds Mustang būs komplektēts ar LFT (lithium ferro-phosphate) baterijām, kas tiek uzskatītas par ļoti izturīgām un to augstās cikla stabilitātes dēļ panes vairāk uzlādes un izlādes procesu, kā arī uzlādējas ātrāk nekā, piemēram, NCM niķeļa-kobalta-mangāna akumulatori. Izmantoto materiālu dēļ tos var arī lētāk saražot.

LFP akumulatoru izmaksu priekšrocības varētu palīdzēt Ford saglabāt vai pat pazemināt elektrisko transportlīdzekļu pārdošanas cenas. Tiktu samazināta arī atkarība no izejvielām, piemēram, niķeļa un kobalta. Bet ir arī trūkumi – LFP akumulatoram enerģijas blīvums ir zemāks nekā līdzīga izmēra NCM akumulatoram, un līdz ar to arī sasniedzamais diapazons. Niķeļa-kobalta-mangāna baterijas ir arī labāk aizsargātas pret zemu temperatūru. Tomēr LFP akumulatoru aukstuma ievainojamību var ievērojami uzlabot, izmantojot tehniskus pasākumus.

Turpmāk Ford klienti varēs izvēlēties sev piemērotāko akumulatora veidu. No nākamā gada F-150 Lightning pikaps pēc pieprasījuma būs pieejams arī ar alternatīvo akumulatora tehnoloģiju. Ford ir paziņojis, ka ieguldīs 3,5 miljardus dolāru, lai izveidotu pirmo LFP akumulatoru rūpnīcu ASV, Mičiganas štatā, plānojot to atvērt 2026. gadā.

Foto: Ford

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.