Ķīnas auto tirgus janvārī: kritums par gandrīz 40 procentiem

Pasaulē lielākais jauno automobiļu tirgus šī gada pirmajā mēnesī piedzīvojis iespaidīgu kritumu 38 procentu apmērā.

Aģentūra Reuters raksta, ka Ķīnas vieglo automobiļu pārdošanas apjomi janvārī piedzīvojuši strauju kritumu, kas skaidrojams ar nodokļu atvieglojumu atcelšanu un elektromobiļu subsīdiju termiņa beigām, kā arī Ķīnas Jaunā gada svinībām, kas ilga veselu nedēļu.

Pagājušā gada decembrī Ķīnas auto tirgus pieauga par 2,4 procentiem, savukārt janvārī novērots kritums visos segmentos, ieskaitot elektromobiļus un no elektrotīkla uzlādējamos hibrīdus, kuru realizācijas apjomi samazinājās par 6,3 procentiem.

Galvenais faktors, kas negatīvi ietekmēja tirgu, ir valsts atbalsta pārtraukšana. Tiek ziņots, ka neskatoties uz pieprasījuma pavājināšanās pazīmēm, Ķīnas varas iestādes nolēma neatjaunot 50 procentu nodokļu atvieglojumus automašīnu ar iekšdedzes dzinēju iegādei, gandrīz vienlaikus atceļot jau vairāk nekā 10 gadus pastāvošās dotācijas elektromobiļu iegādei.

Rezultātā elektrisko automašīnu ražotājiem, tostarp Tesla, bija jāsamazina cenas, lai saglabātu savas pozīcijas. Tas savukārt izraisīja neapmierinātību klientu lokā, kas iegādājās automašīnas pirms cenu korekcijas, samaksājot par to augstāku cenu.

Tomēr galvenais tika panākts: Tesla automobiļus atkal atsāka pirkt un mēneša laikā ražotājam izdevās realizēt 66 951 vietējā ražojuma transportlīdzekļu, kas ir par 18 procentiem vairāk nekā decembrī un par 10 procentiem vairāk nekā 2022. gada janvārī.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.