Krievijā maijā autobūve praktiski apstājusies; desmitiem tūkstoši jaunu auto stāvlaukumos (+ VIDEO)

Maijā Krievijā jaunu automobiļu ražošana sarukusi par 96,7 procentiem.

Maijā Krievijas autobūve praktiski apstājusies, vēsta interneta resurss Autonews.ru, atsaucoties uz Rosstat datiem. Samazinājums ir iespaidīgs – 96,7 procenti un arī pirmo piecu mēnešu griezumā noiets sarucis vairāk nekā uz pusi (56,4%), ja salīdzina to ar 2021.gadu.

Maijā Krievijas autobūve spējusi saražot vien 3700 jaunas automašīnas – par 81,3% mazāk nekā šī gada aprīlī. Kopumā janvārī-maijā valstī saražoti 268 000 vieglo automašīnu, kas ir par 56,4% mazāk nekā pērn šajā periodā.

Samazinājās arī kravas automašīnu ražošana – maijā tā kritusies par 39,3% (-38,2% salīdzinājumā ar 2022. gada aprīli), bet piecos mēnešos saražots 60,1 tūkstotis kravas automašīnu, kas ir par 12% mazāk nekā pērn šajā periodā.

2022. gada marta sākumā vairāki lieli ārvalstu autoražotāji paziņoja par darbības pārtraukšanu Krievijā uz laiku, līdz ar to nenotika arī jauno automašīnu piegāde vietējiem izplatītājiem. Šāds lēmums tika skaidrots ar sarežģīto ģeopolitisko situāciju pasaulē un piegādes ķēžu darbības traucējumiem.

Arī Krievijas auto tirgus maijā atjaunināja antirekordu. Jauno automašīnu pārdošanas apjomi saruka par 83,5%  līdz 24 268 702 automašīnām, savukārt 2022. gada pirmajos piecos mēnešos pārdošanas apjomi samazinājās par 52%, sastādot 318 114 transportlīdzekļus.

Tajā pašā laikā tiek ziņots par tūkstošiem jaunu automobiļu, kas izvietoti rūpnīcu stāvlaukumos un loģistikas centros Piemaskavā. Tie ir pārsvarā ķīniešu Haval un Geely, kā arī korejiešu Kia un Hyundai. Taču netrūkst arī dažādu modeļu Mercedes un pat Cadillac.

Šie spēkrati paredzēti dīleru centriem, taču izplatītāji nesteidz tos izvest – pircēji nevēlas iegādāties mašīnas par tik augstām cenām kā šobrīd, līdz ar to pašu noliktavas tukšojas gausi.

Atgādināsim, ka rubļa vērtība pret dolāru salīdzinot ar kritumu Krievijas uzbrukuma sākumā Ukrainai vairāk nekā dubultojusies, taču automobiļu tirdzniecībai tas nekā nepalīdz, gluži pretēji – vairums mašīnu tika iegādātas pēc vecā valūtas kursa, tāpēc cenu kritums līdz pirmskrīzes līmenim nozīmētu pārdošanu ar zaudējumiem.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.