Lada Ņiva 45 gadi: cik viņu bija? (+ FOTO)

Tuvojoties Lada Ņiva 45 gadu jubilejai (5.04.2022.) ražotājs atklājis skaitu, cik šo askētisko apvidus automobiļu četros ar pusi gadu desmitos tapis.

AvtoVAZ atklājis, ka 45 gadu laikā kopš tiek ražots modelis VAZ-2121 Niva, ko tagad pazīst ar nosaukumu Lada Niva Legend, no rūpnīcas konveijera noripojuši 2,5 miljoni eksemplāru, turklāt aptuveni 700 000 automobiļu pārdoti citu valstu tirgos.

AvtoVAZ preses dienests raksta, ka Niva kļuva par pirmo sērijveida modeli, ko Volgas automobiļu rūpnīcas inženieri izstrādāja pilnīgi neatkarīgi. Konstrukcijā izmantoja nesošo virsbūvi, pastāvīgo četru riteņu piedziņu, neatkarīgu priekšējo balstiekārtu, priekšējās disku bremzes un augstu apgriezienu spēka agregātu. Konceptuāli Niva bija paredzēts izmantošanai PSRS laukos, taču kļuva populārs visā pasaulē.

Šobrīd Lada Niva Legend, kuru turpina ražot bez būtiskām ārējām un tehniskām izmaiņām, ir viens no visilgāk ražotajiem modeļiem pasaulē. Pēdējie nozīmīgākie uzlabojumi tika veikti 2019. gadā, kad automašīnai tika būtiski pārveidots interjers, uzlabota klimata iekārta, trokšņu un vibrāciju izolācija.

Lada Niva Legend ir aprīkots ar 1,7 litru benzīna dzinēju, kas attīsta 83 Zs jaudu un 129 Nm griezes momentu. Dzinējs darbojas kopā ar piecu pakāpju manuālo pārnesumkārbu un visu riteņu piedziņu ar sadales kārbu un centrālo bloķējošo diferenciāli.

Foto: AvtoVAZ

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.