Nausēda: Lietuva nākotnē varētu apsvērt iespējas veidot mazjaudas atomelektrostacijas

Lietuva nākotnē varētu apsvērt iespējas veidot mazjaudas atomelektrostacijas, norādījis prezidents Gitans Nausēda, vienlaikus aicinot straujāk pārveidot enerģētikas nozares struktūru, lai tā būtu noturīgāka pret krasu cenu celšanos.

“Mēs varam diskutēt, piemēram, par mazjaudas atomelektrostacijām, bet pagaidām mums ir skaidri jāpasaka, ka pirmām kārtām jāražo zaļā enerģija un, otrkārt, jādažādo enerģijas avoti, ko mēs jau daļēji esam izdarījuši,” viņš otrdien sacījis radiostacijai “Žiniu radijas”.

Nausēda atgādinājis, ka par mazjaudas atomelektrostacijām tiek runāts arī citās tuvējās valstīs.

“Cik esmu dzirdējis, gan Igaunija, gan dažas citas valstis – Nīderlande – ir pieņēmušas zināmus lēmumus,” viņš piebildis.

“Pirmām kārtām es runāju par atjaunīgo enerģiju. Bet redzu citu valstu nostāju, kuru esam pārrunājuši Eiropas Savienības formātā, ka arī kodolenerģētikas idejas pieredz zināmu renesansi un prāva daļa Eiropas Savienības valstu runā par atomreaktoru būvi,” izteicies Lietuvas prezidents.

Viņš uzsvēris, ka atjaunīgo energoresursu īpatsvars Lietuvas enerģētikā aizvien pieaug.

Kā uzskata Nausēda, neparasti augstā inflācija, ko veicinājusi energoresursu cenu celšanās, būs pārejoša un ilgākā laikā varētu norimt.

“Vēl kādu laiku inflāciju veicinās energoresursu [cenas], ar ko lielā mērā arī skaidrojams šis cenu kāpums, kas lielākoties pilnīgi nav atkarīgs no Lietuvas. Tāpēc jau mēs apspriežam enerģētikas situāciju gan Eiropadomē, gan Eiropas Savienības formātā kopumā. Jā, tas ir milzīgs izaicinājums, tas skar visas valstis,” viņš atzinis.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.