Īlonam Maskam samaksā „algu” – tie ir 10 miljardi eiro

Tesla dibinātājam un vadītājam Īlonam Maskam kārtējā gada ceturkšņa noslēgums nozīmē „algas dienu” un, ja rezultāti labi, arī atalgojums dāsns.

Patiesībā Īlons Masks savā uzņēmumā pamatalgu un garantētus prēmiju maksājumus nesaņem – tā vietā izveidota sarežģīta atalgojuma sistēma, kas sadalīta daļās un saistīta ar noteiktu Tesla pārdošanas un peļņas mērķu sasniegšanu. Jo šie rādītāji labāki, jo bonusi dāsnāki, bet, ja mērķis netiek sasniegts arī maciņš paliek tukšs.

Šoruden Tesla veicies labi, un, kā raksta mediji, Masks saņēmis ceturto no kopumā divpadsmit iespējamām daļām. Uzņēmējam tas nozīmē vēl vienu 8,4 miljonu akciju opciju paketi, no kurām katru viņš var izpirkt par 70 ASV dolāriem. Par akcijas cenu 420 USD šajā mēnesī četru daļu vērtība ir aptuveni 11,8 miljardi USD jeb aptuveni 10,1 miljards eiro.

Kad Masks pieņēma sadalīto un uz noteiktiem nosacījumiem izstrādāto atalgojuma plānu, likās, ka uzņēmējs nolēmis sevi bada maizei – toreiz Tesla tirgus vērtība bija 60 miljardi ASV dolāru, bet, lai tiktu pie pirmās daļas, vērtībai bija noteiktā laikā jāpieaug līdz  100 miljardiem. Tagad tā sasniegusi 400 miljardus, bet Masks šogad saņēmis četras daļas.

Saskaņā ar ASV ziņu aģentūras Bloomberg miljardieru indeksu, Masks kļuvis par ceturto bagātāko cilvēku pasaulē. Viņa turība tiek lēsta 103 miljardu dolāru (aptuveni 88,1 miljards eiro) vērtībā.

Šī gada trešajā ceturksnī Tesla piegādāja klientiem 145 036 automašīnu, uzstādot jaunu realizētās produkcijas rekordu. Iepriekšējais ceturkšņa rekords bija 112 000 automašīnu, ko izdevās sasniegt 2019.gada nogalē.

Foto: Ekrānbilde no Twitter.com/elonmusk

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.