Prezentēts elektromobilis ar gaitas rezervi 1600 kilometriem (+ FOTO)

Amerikāņu kompānija Aptera nodemonstrējusi elektromobiļa prototipu, kas ar vienu uzlādi spēj nobraukt 1600 km.

Kompānija Aptera jau 2007.gadā uzstādīja ambiciozu mērķi – izgatavot automobili, kas ar litru degvielas spētu nobraukt 100 kilometrus. Darbi sākās, taču projekts izrādījās komerciāli neizdevīgs un 2011.gadā firma bankrotēja. Nepilnus desmit gadus vēlāk Aptera atkal atgādina par sevi, piesakot elektromobili, kas ar pilnībā uzlādētu akumulatoru spētu nobraukt 1600 km.

Aptera elektromobilis ir 800 kg smags trīsriteņu transportlīdzeklis ar īpaši vieglu virsbūvi un izcilu aerodinamiku. Pretestības koeficients ir tikai 0,11, kuram netiek ne tuvumā nedz efektīvākais sērijveida sedans (A-klases Mercedes – 0,22), nedz savulaik nelielā sērijā izlaistais Volkswagen hibrīds XL1 (0,189).

Prototipa kustību nodrošina trīs elektromotori, kas iebūvēti pa vienam katrā ritenī. Katra elektromotora jauda ir 68 Zs, bet zem sēdekļiem novietotā akumulatora tilpums var būt no 40 līdz 100 kilovatstundām. Aptera inženieri aprēķinājuši, ka ar lielāko bateriju prototips varētu nobraukt līdz 1600 km, turklāt uzlādēt to varēs pat no salīdzinoši vājiem strāvas avotiem. Tā ASV izmantotais 110 voltu tīkls ļaus papildināt krājumus 160 kilometriem astoņās stundās, bet 50 KW uzlādes stacija nodrošinās gaitas rezervi 320 km, pavadot tajā vien pusstundu.

Lai attīstītu projektu Aptera komandai nepieciešami aptuveni 2,5 miljoni dolāru, ko uzņēmums cer piesaistīt ar kopfinansēšanas fondu palīdzību. Ja šo problēmu izdosies atrisināt, tad pirmās trīs testa elektriskās automašīnas tiks izlaistas jau līdz šī gada beigām.

Foto: Ekrānbilde

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.