Autobusi bez vadītāja – Zviedrijā uzsāks bezpilota autobusa izmēģinājumus

Scania plāno uzsākt autonomi braucoša elektriskās piedziņas autobusa testus, turklāt pretstatā ierastajam formātam, kad izmēģinājumu trasē kādā slēgtā teritorijā tiek palaists neliela izmēra busiņš, zviedru kompānija sola pievērsties pilnizmēra satiksmes autobusam ar 80 sēdvietām.

Scania autobusu izstrādes nodaļas vadītājs Karins Rodstrēms atklājis, ka bezpilota tehnoloģija jau tagad ir gatava testiem koplietošanas satiksmē, kas Scania kompāniju ierindo starp pirmajiem, kas cenšas sasniegt šādu mērķi.

Plānoti divi izmēģinājumu etapi. Jau nākamgad bezpilota autobuss ar tukšu salonu sāks kursēt piecus kilometrus garā maršrutā ar četrām pieturām un, ja testi būs veiksmīgi, transportlīdzeklis uzsāks pasažieru pārvadāšanu. Tiesa, sākumā autobusā atradīsies arī šoferis, kas uzmanīs autopilota darbību un vajadzības gadījumā veiks nepieciešamās korekcijas. Paredzams, ka otrās fāzes laikā autonomi braucošais autobuss pārvadās līdz pat 300 pasažieriem dienā.

Testos tiks savākti dati par bezpilota autobusa darbību, vidējo ātrumu, grafika ievērošanu, iespējamiem defektiem un, tajā skaitā, arī par pasažieru attieksmi un apmierinātību.

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.