BMW rūpnīcā sāk testēt ekzoskeletu

BMW Spartanburgas (ASV) rūpnīcas strādnieki sākuši testēt jaunu palīgierīci “Ekso Vest,” kas samazinās pie konveijera strādājošā darbinieka fizisko slodzi un uzlabos darba ražīgumu.

Kompānijas Ekso Boinics izstrādātā iekārta tiek uzlikta cilvēka mugurai līdzīgi kā mugursoma, bet pie kājām to notur skavu stiprinājumi. Neraugoties uz to, ka šādam “ietērpam” nav spēka pievada, tas tomēr būtiski palīdz atslogot pie konveijera strādājošā cilvēka ķermeņa augšdaļu un rokas.

“Ekso Vest” izmēģina 30 Spartanburgas rūpnīcas strādnieki un pirmie rezultāti pierāda, ka, lietojot šo izstrādājumu, tiek racionālāk izmantoti organisma resursi. Atzinīgus vārdus inovatīvajam palīgam veltījuši gados vecākie rūpnīcas strādnieki, kas „vairs nevarot iedomāties, kā agrāk bez tā varējuši strādāt.”    

Savukārt rūpnīcas vadība jau sapņo par ekzoskeletiem ar spēka pievadu. Šādas iekārtas ļaus strādniekiem pārtapt par „dzelzs cilvēkiem” – pacelt un pārvietot lielākus smagumus, tajā pašā laikā mazāk tērējot organisma resursus, kas neapšaubāmi ļaus vēl vairāk uzlabot darba efektivitāti.

Atgādināsim, ka nesen savu ekzoskeleta prototipu nodemonstrēja kompānija Hyundai. Korejas speciālisti ir pārliecināti, ka šādas tehnoloģijas iegūs plašu pielietojumu jau pieminētajā autobūvē, armijā, kā arī medicīnā, palīdzot atgūt kustības spējas dažādas traumas guvušiem cilvēkiem.

Foto: Publicitātes attēls

Kompānijas Hyundai prototips

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.