„Rimac Concept One” – ātrs kā dzirkstele

„Rimac Automobili” pieteica savas ambīcijas pirms pieciem gadiem, bet vakar Ženēvas autoizstādē horvātu ģimenes uzņēmuma pārstāvji paziņoja, ka elektriskās piedziņas sporta kupeja „Concept One” beidzot ir sagatavota sērijveida ražošanai.

Runa, protams, ir par sīksērijas izlaidi – plānots izgatavot tikai astoņus „Concept One” eksemplārus. Katrs no tiem maksās aptuveni 900 tūkstošus eiro.

Ilgo mašīnas sagatavošanas laiku kompānijas dibinātājs Mate Rimaks skaidro ar to, ka viņi nav centušies pielāgot savam sportistam dažādus tirgū salasāmus elektriskos komponentus un detaļas, bet gan veidojuši 21. gadsimta elektromobili, kur ikvienai sastāvdaļai jābūt augsti tehnoloģiskai.

„Rimac Concept One” sver tikai 1850 kg. Tā spēka agregātu komplekss sastāv no četriem elektromotoriem, kuru griezes moments caur divpakāpju pārnesumkārbu tiek pievadīts katram ritenim atsevišķi. Elektroniskais vadības bloks kontrolē vilkmes spēka sadali un līdz ar to mašīnas uzvedību.

Lai pārlēktu 100 km/h robežai, rumāņu elektriskajai kupejai nepieciešamas 2,6 sekundes, 200 km/h tas sasniedz 6,2 sekundēs, bet „Concept One” maksimālais ātrums ir 355 km/h, kas izvirza to par vienu no pasaules ātrākiem elektromobiļiem.

Interesanti, ka nelielā ātrumā, piemēram, braucot pilsētas satiksmes apstākļos, „Rimac” spēj palēnināties bez bremžu izmantošanas – tikai aktivizejot enerģijas rekuperācijas sistēmu.

Kompānijas pārstāvji uzsver, ka liela vērība veltīta dažādiem drošības risinājumiem. Tostarp, rodoties avārijas situācijai, vadības bloks momentā atslēdz strāvas padevi, samazinot elektrošoka un pašaizdegšanās riskus.

Lai gan „Concept One” tika pieteikts kā gatavs ražošanai, kad pirmais automobilis varētu nonākt laimīgā īpašnieka rīcībā, pagaidām nav atklāts. 

Foto: Rimac Automobili

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.