Ogrē uzstādīta elektromobiļu ātrās uzlādes stacija

Pie Ogres kultūras centra uzstādīta elektromobiļu uzlādes stacija, kas esot pirmā ātrās uzlādes stacija Latvijā. Šajā uzlādes stacijā elektromobili var uzlādēt nepilnu 30 minūšu laikā, aģentūru LETA informēja Ogres novada domes preses sekretāre Baiba Trumekalne.

Līdz šim Latvijā publiski ir pieejamas astoņas uzlādes stacijas Rīgā (septiņas bezmaksas, viena maksas), pa vienai bezmaksas uzlādes stacijai Jelgavā un Jūrmalā, bet Ogrē uzstādītā stacija ir pirmā tāda veida stacija Latvijā, jo autouzlādi šeit iespējams veikt nepilnu 30 minūšu laikā.

Ņemot vērā, ka uzlādes stacija atrodas pilsētas centrā, tad laikā, kamēr tiek veikta automašīnas uzlāde, autovadītājiem ir iespējams iegriezties tuvējā lielveikalā vai kafejnīcās, kas atrodas mazāk nekā 100 m attālumā no uzlādes stacijas.

Uzlādes stacijas lietošana ir maksas pakalpojums. Ogres novada dome apstiprinājusi tarifu – 5 eiro par vienu uzlādes reizi (ieskaitot PVN). Pagaidām maksa par uzlādi netiek iekasēta, tarifs tiks piemērots janvārī, kad pašvaldība nokārtos nepieciešamās formalitātes. Ogres novada pašvaldība ienākumus no stacijas lietošanas negūs, visi ieņēmumi no izlietotās elektroenerģijas automobiļu uzlādei tiks izmantoti, lai segtu ikmēneša elektroenerģijas un stacijas uzturēšanas izdevumus.

Uzlādes stacijas ierīkošanas izmaksas ir 36 872 eiro, no kurām attiecināmās izmaksas ir 33 250 eiro un Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansējums 16 625 eiro apmērā. Projekta neattiecināmās izmaksas ir 3 621 eiro (elektromobiļu uzlādes stacijas pieslēguma izmaksas). Pašvaldības līdzfinansējums ir 20 246 eiro.

Projekta “Elektromobiļu iegāde Ogres novada vidi saudzējošai infrastruktūrai” laikā pašvaldība iegādājās un šī gada augusta beigās saņēma trīs jaunus, rūpnieciski ražotus elektromobiļus, kuru nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 100 kilometri, savukārt ātrums, ko tie spēj maksimāli sasniegt, ir vismaz 90 kilometri stundā. Šo trīs autoiegāde izmaksāja 79 520 eiro, no kuriem KPFI finansējums ir 55 500 eiro, bet atlikušie 24 020 eiro ir pašvaldības līdzfinansējums.

Vienu elektromobili izmanto Ogres novada Sociālais dienests, lai spētu operatīvi nodrošināt sociālo palīdzību Ogres novada iedzīvotājiem. Elektromobilis nav paredzēts saimnieciskās darbības veikšanai, bet gan sociālo darbinieku ikdienas pienākumu veikšanai – maznodrošināto un trūcīgo klientu sadzīves apstākļu apsekošanai, nogādāšanai uz ārstniecības iestādēm, pusdienu piegādei krīzes centram “Laipas”, kā arī administrācijas vajadzībām, apsekojot dienas centrus un sociālos centrus pagastos.

Abus pārējos elektromobiļus izmanto Ogres novada pašvaldības administrācijas darbinieki, lai nodrošinātu dokumentu operatīvu piegādi pašvaldības un valsts iestādēm, arī pašvaldības vadības nokļūšanai uz dažādām valsts iestādēm, darbinieku nokļūšanai uz sanāksmēm, kursiem u.tml.

Projekta mērķis ir mazināt Latvijas transporta sistēmas atkarību no fosilās degvielas, uzlabot tās efektivitāti, kā arī veicināt inovatīvu tehnoloģiju radīšanu un izmantošanu Latvijas transporta nozarē. Attīstot elektromobiļu attīstību un tiem nepieciešamo infrastruktūru, ievērojami samazinātos kopējā siltumnīcefekta gāzu emisijas (SEG), jo elektromobiļa SEG emisija ir 0 g/km.

Uzlādes staciju uzstādīja un apkalpos SIA “MMX Energy”.

Saskaņā ar “Firmas.lv” datiem, uzņēmums reģistrēts 2010.gadā. Tas pieder privātpersonai Aldim Merkeltam. 2013.gadā uzņēmums strādājis ar 95 392 eiro apgrozījumu un 6 452 eiro peļņu.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.