Drošības ekspertu ieteikumi par braukšanu rudenī

Visvairāk lietaino dienu, salīdzinot ar pārējiem gadalaikiem, ir rudenī. Līst mazāk intensīvi nekā vasarā, taču daudz biežāk. Vadītājiem ir jāpielāgo braukšanas stils šiem krietni bīstamākajiem apstākļiem.

„Pirmkārt, brauciet lēnāk nekā saulainā laikā un izvairieties no straujas bremzēšanas. Otrkārt, pārbaudiet riepas. Vecas riepas ar nodilušu protektoru ne tikai pagarina bremzēšanas ceļu, bet var arī izraisīt akvaplanēšanu,” norāda „Renault” braukšanas skolas direktors.

Pirms braukšanas

Rudenī jums ir jāpārbauda logu slotiņu stāvoklis un tās jānomaina, ja pamanāt, ka ūdens no vējstikla netiek noslaucīts kārtīgi. Tāpat ir nepieciešams regulāri pārbaudīt auto gaismas un nekavējoties nomainīt izdegušās spuldzes. „Rudens ir vismākoņainākais gadalaiks, tāpēc arī dienas laikā visām gaismām ir būtiska nozīme redzamības uzlabošanā. Ielās var redzēt daudz vadītāju, kas ignorē šo apstākli,” brīdina „Renault” braukšanas skolas instruktori.

Iekāpjot auto lietus laikā, pirms auto iedarbināšanas vēlams nosusināt kurpju zoles pret paklāju — mitras zoles var viegli noslīdēt no pedāļa.

Renault Foto: iAuto.lv

Braukšanas laikā

„Abas rokas uz stūres — šis princips ir jāievēro, neskatoties uz gadalaiku, bet lietus laikā tas ir īpaši svarīgi, jo uz slapja ceļa var viegli zaudēt saķeri un kontroli pār auto vadību,” uzsver instruktori.

Ilgstošas lietusgāzes izraisa ūdens uzkrāšanos riteņu grambās un peļķu veidošanos nelīdzenās un bojātās ceļa daļās. Pāri peļķēm brauciet lēni, lai izvairītos no auto bojājumiem, jo zem ūdens virsmas var slēpties bedre. Turklāt, ja ūdens izrādīsies pārāk dziļš, braucot lēni, jums pietiks laika, lai apturētu auto. „Mēs nedrīkstam aizmirst arī par gājējiem. Peļķes bieži izveidojas tuvu ietves malai, un, braucot pārāk ātri, jūs apšļāksiet garāmgājējus,” atgādina „Renault” braukšanas skolas instruktori. Tāpat vēlams izvairīties no braukšanas aiz kravas auto un autobusiem, uzmanīgi apdzenot šos transportlīdzekļus. To platās riepas jūsu auto var uzšļākt lielu ūdens daudzumu, un tas var izraisīt īslaicīgu redzamības zudumu. „Šādā situācijā nekādā gadījumā nedrīkst aizvērt acis. Jums ir jākontrolē šī automātiskā reakcija,” brīdina instruktori. 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.