Vēl nevienojas par obligāto biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai

Foto: shell.com

Valdības komitejā skatītais grozījumu projekts noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu paredzēja, ka no nākamā gada 1.aprīļa Latvijā būs atļauts realizēt fosilo dīzeļdegvielu tikai ar biodīzeļdegvielas piejaukumu 6,5-7 tilpumprocentu apmērā.

Grozījumi tika novirzīti atkārtotai saskaņošanai, jo iebildumi pret to atbalstīšanu bija gan lauksaimniecības tehnikas ražotājiem, gan arī pašiem lauksaimniekiem, kuri norādīja, ka šāda dīzeļdegviela bojā tehniku. To apliecināja arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma, informējot, ka arī viņa ir saņēmusi ziņas no lauksaimniekiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) rosināja jautājumu nodot papildu skaņošanai ar Zemkopības ministriju un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi. “Tie ir tie cilvēki, kas brauc ar šiem traktoriem. Mēs varam teikt, ka viņi ir muļķi un nesaprot, taču tā nav korekta attieksme,” teica premjers. Viņš arī aicināja Ekonomikas ministriju padomāt par kādiem alternatīviem risinājumiem.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka, lai veicinātu biodegvielu patēriņu Latvijā, 2009.gada 1.oktobrī tika ieviests obligātais 5% biodegvielas piejaukums fosilajai degvielai.

Patlaban saskaņā ar Ministru kabineta “Noteikumiem par biodegvielas kvalitātes prasībām, atbilstības novērtēšanu, tirgus uzraudzību un patērētāju informēšanas kārtību” Latvijā atļauts realizēt dīzeļdegvielu (tostarp mērenā klimata apstākļos izmantojamu A, B, C, D, E, F kategorijas dīzeļdegvielu), kura satur biodīzeļdegvielu, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, 6,5-7 tilpumprocentu apjomā no kopējā galaprodukta daudzuma. Taču patlaban nenotiek šādas degvielas tirdzniecība.

EM secinājusi, ka biodegvielas patēriņa pieaugumu vislabāk stimulē tieši ar patēriņu saistīti politikas instrumenti, tādēļ, lai veicinātu biodegvielas patēriņu transportā, Ministru kabinets ir atbalstījis normatīvo aktu izstrādi, lai noteiktu obligāto biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai 6,5-7 tilpumprocentu apmērā.

Kā 2012.gadā biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja Auto asociācijas (bijušās Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas) pārstāvji, runāt par biodegvielas piejaukuma kopapjomu Latvijā vairāk nekā 7% no fosilās degvielas patēriņa nav lietderīgi, jo, ņemot vērā Latvijas autoparka vidējo vecumu, kas ir 12,5 gadi vieglajām automašīnām, būs salīdzinoši maz modeļu – aptuveni trešdaļa -, kuros drīkst izmantot E10 degvielu jeb fosilo degvielu ar 10% biodegvielas piejaukumu.

Asociācijā atzina, ka biodegvielas ražošana Latvijā būtu jāpārorientē uz jaunāko paaudžu biodegvielas sastāvu ražošanu, ko iespējams izmantot pat 100% apmērā kā pamatdegvielu, turklāt visu vecuma grupu transportlīdzekļu dzinējos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.