Šogad vērtības kāpums bijis transporta kompānijām un degvielas tirgotājiem

Foto: Neste

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu “Top101” līderi vērtējumu pieauguma ziņā šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir transporta un degvielas tirdzniecības uzņēmumi. Savukārt vērtības kritumu piedzīvojušas bankas, kā arī kokrūpniecības kompānijas, liecina investīciju baņķieru sabiedrības “Prudentia” un biržas “NASDAQ OMX Riga” sadarbībā ar SIA “Lursoft IT” un žurnālu “Kapitāls” veiktais pētījums.

Uzņēmumu vērtības kāpuma “Top 20” līderis ar 179% vērtības pieaugumu ir autopārvadātājs SIA “Kreiss” (uzņēmuma vērtība 2013.gadā – 75,5 miljoni latu), kam seko SIA “Neste Latvija” ar 140% vērtības kāpumu (51,3 miljoni latu). Ar 99% vērtības pieaugumu topā iekļuvušas arī VAS “Starptautiskā lidosta Rīga” (107 miljoni latu) un AS “Tirdzniecības osta” (185,5 miljoni latu).

Degvielas tirgotāja SIA “Statoil Fuel&Retail” vērtības pieaugums šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, bijis 66% (vērtība – 59,4 miljoni latu).

Tikmēr ekonomikas sektoros, kas agrāk tika pieminēti kā līderi, proti, kokapstrāde un finanšu pakalpojumi, novērtējuma dinamika šogad bijusi pārsvarā negatīva.

Kā norāda pētījuma autori, “Top 101” atspoguļo uzņēmuma biznesa vērtību, bet izņēmums ir bankas un apdrošināšanas sabiedrības, kuru vērtējums atspoguļo uzņēmuma pašu kapitāla vērtību to īpašniekiem. Kopumā tika izvērtēti vairāk nekā 600 Latvijas uzņēmumi ar lielāko rentabilitāti un apgrozījumu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.