Rēzeknē vairāku ielu kaisīšanā izmēģinās sīkšķembas

Rēzeknē ielu uzkopšanā eksperimentālā kārtā šonedēļ Zemnieku, Upes un Raiņa ielās, kā arī šo ielu šķērsielās tiks izmantota Skandināvijas valstīs plaši pielietotā tehnoloģija, ielas kaisot ar sīkšķembām, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Pašvaldībā skaidroja, ka mainīgo laikapstākļu dēļ nākas saskarties ar vairākiem tehnoloģiskajiem izaicinājumiem, līdz ar to, tiekoties ar SIA “Ceļi un tilti”, pieņemts lēmums meklēt risinājumu, kas būs vispiemērotākais, lai nodrošinātu maksimālu satiksmes drošību un ekoloģisku vidi gadījumos, kad zemā temperatūrā ir izveidojusies jauna sniega kārta. Apstrādāti tiks krustojumi un bīstamākās vietas, kā arī stāvi kalni.

Pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldes ceļu inženieris – satiksmes organizācijas speciālists Dainis Gudriniks skaidroja, ka izplatītākā tehnoloģija cenas un efektivitātes dēļ ir sāls kaisīšana, kas sniegu kausē, tādā veidā atbrīvojot braucamo daļu. Taču ir vairāki aspekti, kāpēc no sāls lietošanas mūsdienās aizvien vairāk mēģina atteikties.

“Pirmkārt, sāls nav ekoloģiski draudzīgs, tas ir kaitīgs mājdzīvniekiem, pilsētas zaļajām zonām, kā arī iedzīvotāju apaviem un apģērbam. Otrkārt, sāls iedarbība, kad temperatūra pārsniedz mīnus desmit grādus, ievērojami samazinās, un sniegs netiek izkausēts, līdz ar to ceļi kļūst nedroši,” atklāja speciālists.

Pašvaldība regulāri saņemot iedzīvotāju sūdzības par pārmērīgo sāls lietošanu ielu uzturēšanā, tāpēc pašvaldība kopā ar uzņēmumu “Ceļi un tilti”, kas ir atbildīgs par braucamās daļas uzturēšanu, ir uzdevusi meklēt jaunus ceļu uzturēšanas veidus, kas būs videi draudzīgāki un iedarbīgāki arī zemā temperatūrā.

“Ja mēs redzēsim, ka alternatīvas nestrādā, izmantosim ierasto tehnoloģiju, taču brīdinām, ka zemas temperatūras gadījumā arī sāls nav efektīvs un ielas pakāpeniski tiek attīrītas no sniega kārtas, tāpēc aicinām autobraucējus būt uzmanīgiem. It īpaši tas attiecas uz dienas pirmo pusi, kad sāls vēl nav iedarbojies,” aicināja Gudriniks.

Pašvaldībai esot būtiski saprast, vai šādas tehnikas pielietojumu atbalsta iedzīvotāji, līdz ar to iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties un izteikt viedokli par eksperimentālo pieeju, lai pašvaldības speciālisti varētu apkopot iedzīvotāju novērtējumu par jaunās tehnoloģijas efektivitāti.

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.