Vai finansējums elektroauto un “parastajiem” ir vienlīdz pieejams ?

Jaunas automašīnas iegādei nepieciešams finansējums – tā mūsdienās jau ir aksioma. Tāpēc jo vairāk saprotamas potenciālo pircēju bažas par līzinga iespēju sarukšanu Covid krīzes ietekmē, sevišķi jau attiecībā uz elektromobiļiem. Pavisam nesen līzinga kompānijas tos finansēja nelabprāt vai uz ne visai izdevīgiem nosacījumiem.

Volkswagen un Audi e-mobilitātes eksperts Matīss Zemītis apgalvo, ka situācija nu ir mainījusies. “Bieži vien cilvēkiem ir aizspriedumi, un viņi nav informēti, ka finansējums jeb auto līzings attiecas uz pilnīgi visiem automobiļiem, sākot ar iekšdedzes dzinējiem, gāzes dzinējiem un beidzot ar elektromobiļiem. Nosacījumi neatšķiras, toties atšķiras juridisko un privātpersonu īpatsvars līzinga portfelī ”, uzver Matīss Zemītis, Volkswagen un Audi e-mobilitātes eksperts. 

Jaunu un lietotu automašīnu tirdzniecību Latvijā patlaban uztur privātie pircēji

SIA “UniCredit Leasing” auto līzinga nodaļas vadītājs Didzis Daugavietis norāda, ka, salīdzinot 2019. gada septembra datus pret 2020. gada septembra datiem, redzams, ka  gadu iepriekš privātpersonu īpatsvars līzinga tirgū bija 57%, bet  2020. gada septembrī tie ir jau 70%. Vienkāršāk sakot, jaunu un arī lietotu automašīnu tirdzniecību Latvijā patlaban uztur privātie pircēji. Pirktāko modeļu topā gan joprojām valda krosoveri, taču vērtību sistēma ir mainījusies. Pēc UniCredit Leasing novērojumiem,  patērētājs arvien biežāk izvēlas ekonomiskākus, drošākus un iespēju robežās jaunākus auto, vienlaicīgi rūpīgi izsverot un pārdomājot jaunas automašīnas iegādes nepieciešamību. Volkswagen un Audi līzings pieejams fiziskām un juridiskām personām. Tas ir liels atbalsts klientam, lai ātrāk izlemtu par labu zaļas un videi draudzīgas automašīnas iegādei. Elektromobiļu bateriju ietilpības straujais progress izvirzījis jaunas prasības mājas uzlādei – no parasta sadzīves tīkla jaunākos e-mobiļus vairs īsā laikā neuzlādēsi, bet līdzstrāvas iekārtas maksā dārgi. Finansētājiem tam  ir risinājums –  ikmēneša nomas maksā iespējams iekļaut ne tikai ziemas riepas, bet arī mājas uzlādes iekārtu, tautā sauktu par wallbox. Šāds bonuss un iekšdedzes motoru automašīnām līdzvērtīga finansējuma pieejamība elektromobiļiem varētu iestumt, līdz šim gausi ripojošo, bezizmešu pasažieru auto sastāvu. 

Uz pusi pieaudzis elektromobiļu skaits Latvijas tirgū 

Ja uz 2020.gada 1.janvāri tās bija 658 automašīnas, tad uz oktobra sākumu tie jau bija 1346 elektromobiļi. Ja jaunu auto tirgus salīdzinot ar analoģisku pagājušā gada laikaposmu sarucis par 26%, tad elektromobiļu gluži pretēji –  pieaudzis par 47%. Un tie nav tikai jauni elektromobiļi. Pēc UniCredit Leasing datiem, klients izvēlas sākot ar piecgadīgu, lietotu elektromobili, kā mazais Volkswagen e-up!, līdz pat Audi e-tron. Un interese ir vienlīdz liela par visiem segmentiem un izvēle par labu tiem arvien pieaug. Vairāk skaties TV Auto ziņu sižetā.

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.