Latvijā 80% iedzīvotāju autoceļu uzturēšanu vasarā vērtē kā labu vai viduvēju

Latvijā 80% iedzīvotāju autoceļu uzturēšanu vasarā vērtē kā labu vai viduvēju, bet ziemā autoceļu uzturēšanu kā labu vai viduvēju vērtē 73% iedzīvotāju, liecina VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” (LAU) veiktā aptauja, kurā analizēta iedzīvotāju informētība par Latvijas autoceļiem un to uzturēšanu.

LAU pārstāvis Juris Aksels Cīrulis aģentūrai LETA norādīja, ka atbilstoši aptaujas datiem Latvijā 89% iedzīvotāju ikdienā izmanto autoceļus ar asfalta segumu, savukārt 35% no autobraucējiem katru dienu vai vismaz dažas reizes nedēļā brauc pa grants ceļiem.

Pēc aptaujas datiem, 47% iedzīvotāju brauc ar auto katru dienu vai vairākas reizes nedēļā.

Tāpat aptaujā secināts, ka 61% respondentu ikdienā biežāk izmanto valsts autoceļus, bet 75% respondentu kopumā zina vai ir dzirdējuši par autoceļu uzturēšanas prasībām.

Lai pēc iespējas operatīvāk reaģētu uz notiekošo valsts autoceļu tīklā, pagājušajā gadā LAU ir pievienojis jaunu komunikācijas kanālu – mobilo lietotni “Waze”, ar kuras palīdzību ikviens var informēt par notiekošo uz valsts autoceļiem, kā arī redzēt aktuālāko informāciju. LAU apstrādā “Waze” saņemtos ziņojumus, kas atbilst autoceļu uzturēšanas specifikai, piemēram, šķērslis uz ceļa, bedre, sabraukts dzīvnieks, pazudusi ceļazīme u.c. 

Salīdzinot ar 2015.gada aptaujas rezultātiem, uz pusi ir pieaudzis to autovadītāju skaits, kuri izmanto “Waze” kā informācijas ieguves kanālu par notiekošajiem autoceļu uzturēšanas darbiem un ar to saistītajiem satiksmes ierobežojumiem, sasniedzot 21%. Tāpat 51% aptaujāto ir pamanījuši LAU tehniku “Waze” vai VAS “Latvijas valsts ceļi” interaktīvajā kartē, kas greiderē grants autoceļus vai remontē bedres u.c. 

Savukārt 71% respondentu, kuri ir autovadītāji un vismaz vienu reizi mēnesī pārvietojas, braucot pie automašīnas stūres, informētību par plānotajiem vai veiktajiem autoceļu uzturēšanas darbiem un ar to saistītajiem ierobežojumiem vērtē kā labu vai viduvēju. Kopumā pusei no aptaujas dalībniekiem ir svarīgi regulāri saņemt informāciju par autoceļu uzturēšanas darbu plānošanu un veikšanu ikdienā.

Aptauju respondentu dzīvesvietās veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Aptauja tika veikta šogad augustā un tajā piedalījās 1009 respondenti visos Latvijas reģionos.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.