Bēdīgi slavenais “Naudēļu izsaukums” – NMPD dispečera darbā pārkāpumus nesaskata (+ video)

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pabeidzis iekšējo pārbaudi par zvanu, kura laikā dispečeram cietušie nevar paskaidrot, kur atrodas Naudēļu ceļš Jaunpiebalgas novadā, kur notikusi avārija ar cietušajiem, un secinājis, ka dispečera darbā nav konstatēti būtiski pārkāpumi.

Par to aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša, vienlaikus norādot, ka ar dispečeru pārrunāta rīcība, kā līdzīgās vai augsta stresa situācijās veiksmīgāk vadīt sarunu ar izsaucēju, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu notikušā apstākļus un adresi.

Bukša atgādināja, ka zvana laikā dispečers bija identificējis notikuma vietu un nosūtījis mediķu brigādi uz izsaukumu, kas sniedza nepieciešamo palīdzību un nogādāja cietušo slimnīcā. Diemžēl Latvijā valstiskā līmenī pagaidām operatīvajiem dienestiem nav pieejams tāds tehnoloģiskais risinājums, kas zvana laikā kartē automātiski parāda zvanītāja atrašanās vietu, lai arī par šādu nepieciešamību diskutēts daudzu gadu garumā, atzina NMPD pārstāve.

Viņa skaidroja, ka šī iemesla dēļ zvana sarunas laikā dispečers pēc dotajām norādēm vienlaicīgi meklē atrašanās vietu kartē un citās programmās, kas ļauj meklēt pēc orientieriem. Tāpēc ļoti svarīga ir dispečera un zvanītāja abpusēja sadarbība zvana brīdī. Dispečeram pēc iespējas precīzāk jānoskaidro negadījuma vieta, lai nekļūdīgi nosūtītu izsaukumā tuvāko brigādi. Adreses precizitāte jo īpaši lauku apvidos ir būtiska arī tādēļ, ka vietējā brigāde var būt jau aizņemta sniedzot palīdzību citam pacientam un var nebūt brīva ilgāku laiku. Tas nozīmē, ka uz izsaukumu jānosūta cita tuvākā brīvā brigāde, kura ikdienā nestrādā konkrētajā teritorijā. Lai orientētos arī mazāk zināmās vietās, katras brigādes mašīnā ir GPS ierīce, taču pirms tam dispečeram ir jācenšas pēc iespējas precīzāk noskaidrot notikuma vietu, skaidroja Bukša.

NMPD aicina iedzīvotājus savos tālruņos lejupielādēt un ārkārtas dienestu izsaukšanai izmantot Latvijā izstrādātās mobilās lietotnes, kas reizē ar zvanu ļauj nosūtīt arī atrašanās vietas koordinātes, piemēram, lietotne “eVeselībasPunkts” neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai, Valsts policijas lietotne “Mana drošība” visu ārkārtas dienestu izsaukšanai. Savukārt, ja tālrunī ir funkcija, kas uzrāda atrašanās vietas GPS koordinātes, tad dispečeram iesakām nosaukt šos datus. Tos ievadot kartē, dispečers redzēs precīzu zvanītāja atrašanās vietu un nekavējoties varēs nosūtīt brigādi.

Jau ziņots, ka aprīlī sociālajos tīklos parādījās telefona sarunas ieraksts, kurā cietušie cenšas izsaukt NMPD uz autoavārijas vietu Jaunpiebalgā, taču nevar paskaidrot dispečeram, kur atrodas Naudēļu ceļš.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.