Dārgākais auto Latvijā – ”Auto Union”, tā ceļš pie mums un “prom” (+ video)

”Auto Union” oriģināls bija Latvijā visdārgākais auto, visticamāk, ka arī pasaulē viens no TOP dārgākajiem automobiļiem. Bet arī tā maksimāli autentiskā kopija ierindo ”Auto Union”, kā Latvijā dārgāko automobili un tā vērtība pārsniedz vairākus miljonus eiro. iAuto.lv ieskatās kas un kā notika.

2.jūlijā apmeklētājiem durvis vērs vaļā rekonstruētais “Rīgas Motormuzejs”, kura būvniecība ir tiešā veidā saistīta ar vienu konkrētu automobili – sacīkšu auto “Auto Union” jeb “Sudraba bultu”.

“Auto Union” ir leģendārs auto un “Rīgas Motormuzeja” ekspozīcijā tas ir ieņēmis un ieņem apskates TOP pirmo vietu! Tā kā automobilis ir ļoti rets un ļoti vērtīgs, ap to ir apvītas arī dažādas leģendas, spekulācijas un baumas.

Video:

Bet tagad vairāk par konkrēto auto un kāpēc tas ir tik īpašs. Portāls iAuto.lv jau iepriekš rakstīja, ka uz Latviju atvestais “Auto Union” bija viens no diviem profesora Roberta Eberana fon Eberhorsta vadībā speciāli kalnu sacīkstēm izgatavotajiem automobiļiem, kura konstrukcijas pamatā ir sacīkšu “Auto Union” “D” tipa šasija un profesora Ferdinanda Porsche konstruētais 6 litru V-16 cilindru “C” tipa kompresormotors ar atbilstoši braukšanai kalnu sacīkstēs projektētu pārnesumu kārbu.

Ekonomiskās krīzes apstākļos 1932. gadā Vācijas banka, ieguldot lielus naudas līdzekļus, apvienoja četrus Saksijas autobūves uzņēmumus: “Audi”, “DKW”, “Horch” un “Wanderer”, nodibinot koncernu “Auto Union” un tos glābjot no bankrota.

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

Gadu vēlāk Cvikavā, kur atradās šīs auto rūpnīcas, tika izveidota speciāla nodaļa sacīkšu automobiļu būvēšanai. Tur tika izgatavoti sacīkšu automobiļi, kuriem pirmo reizi pasaules sacīkšu auto būves vēsturē motors tika iebūvēts aizmugurē.

Sacīkšu “Auto Union” automobiļu attīstībā var izdalīt četru tipu mašīnas:

A – tips 1934.gads, V-16 cilindru motors ar darba tilpumu 4,35 litri, nav saglabājies līdz mūsdienām;

B – tips 1935.gads, V-16 cilindru motors ar darba tilpumu 4,95 litri, nav saglabājies līdz mūsdienām;

C – tips no 1936. līdz 1937.gadam, V-16 cilindru motors ar darba tilpumu 6,01 litri;

D – tips 1938.gads, V-12 cilindru motors ar darba tilpumu 2,99 litri.

No 1935.gada līdz 1937.gadam sacīkšu braucēji Ernsts von Delius, Tazio Nuvolari, Bernds Rosemeiers, Hans Stucks un Achille Varzi izcīnīja 25 uzvaras ar “Auto Union”. 1939. gadā Hans Stucks ar “D” tipa automobili izcīnīja uzvaru sacīkstēs Nizza – La Turbie un 2. vietu Lielās kalnu balvas sacensībās Grossglockner trasē. Galvenā konkurence “Auto Union” bija no “Mercedes Benz” sporta komandas.

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

Otrā Pasaules kara beigās Cvikava nonāca padomju okupācijas zonā un 1945. gada rudenī 18 gabalus sacīkšu “Auto Union” automobiļus izveda uz Padomju Savienību, lai izpētītu to konstrukciju. Tomēr laika gaitā šie unikālie sporta automobiļi tika iznīcināti.

1976. gadā Latvijas Antīko automobiļu kluba priekšsēdētājs Viktors Kulbergs nejauši uzzināja, ka plānotās sestdienas talkas laikā Maskavas “ZIL” autobūves rūpnīcā paredzēts sagriezt metāllūžņos vienu šādu mašīnu. Pēc neatlaidīgas formalitāšu kārtošanas vairākās ministrijās “Auto Union” sacīkšu automobili burtiski iepriekšējā vakarā pirms liktenīgās talkas izdevās izglābt un atvest uz Rīgu. Lai arī tas bija sliktā stāvoklī, vēlāk atklājās, ka tas ir vienīgais pasaulē saglabājies pilnā komplektā kalnu sacīkšu “Auto Union” modelis.

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

No 1996.gada līdz 1999.gadam automobili restaurēja Anglijā  “Crostwaite & Gardiner” un “Roach Manufacturing” darbnīcās sadarbībā ar “Audi AG”, kā maksimāli pietuvinātu analogu oriģinālam.

Tātad Latvijā atradās sacīkšu “Auto Union” oriģināls, kura vērtība ir vairāki desmiti miljoni eiro, bet savā laikā “Rīgas Motormuzeja” padome izšķīrās par labu darījumam ar “Audi AG”, un tā rezultātā tika uzbūvēta un uz Latviju atvesta “Auto Union” braucoša kopija – “Audi” muzejā palika oriģināls.

Šis darījums, tad arī ir bijis par pamatu dažādiem strīdiem un variācijām par tēmu, kuras noklusējot rodas vēl vairāk jautājumu. Tāpēc labāk ir neskaidrās lietas pārrunāt un izzināt.

Savā laikā Viktors Kulbergs (autoinženieris, AAK prezidents 1972-1990.gadam, Rīgas Motormuzeja direktors līdz 1990.gadam) sniedza atbildi par šādām runām un portālam iAuto.lv rakstīja:

“Es ar kaunu un izbrīnu lasīju šo komentāru negatīvās puses autorus. Man ir skumji – cik slima ir liela dala mūsu sabiedrības!!! Ja nezini, tad neizgāz uz citiem savas negācijas, nekompetenci un kompleksus! Bet labā zina ir – “slimie” nav vairākumā un pārējie “slimos” noliek vieta 🙂

Neatkarīgi no “slimo” ķengāšanās, es joprojām nenožēloju savas dzīves ~25 gadus, ko es fanātiski un nesavtīgi veltīju AAK, retro spēkratu kolekcijas un Rīgas Motormuzeja (#30. in the Global TOP 50) izveidošanai! 🙂

Tagad par 1938.g. Auto Union V-16! Es to personīgi brīnumainā kārtā 1976.g. “subotnika” nedēļā izglābu no sagriešanas metāllūžņos Maskavas ZIL autorūpnīcā un par velti dabūju to Latvijai, kur joprojām vairākumam nav nojēgas par vērtībām! Es toreiz 2 nedēļas Maskavā, PSRS Autobūves Ministrijā cīnījos pret birokrātiju, kurai AU bija “likvidējams valsts noslēpumu saturošs trofeju inventārs” un beidzot piektdienas vakara ar gadījumā “gruzoviku” atvedu “lūzni” uz Rīgu. AU patiesam bija lūžņu izskata! Tikai pēc pusgada man Maskavā izdevās atrast trūkstošo AU-16 karburatoru (to 1960-tajos bija nozagusi Maskavas “gonshchiki”).

Pusgadu es ar savu tēvu (Ulmaņlaika skārdnieku) un AAK entuziastiem kosmētiski atjaunojam AU, lai varētu nodemonstrēt Latvijas tautai Antīko salidojumā “Rīga-1977”. Biķernieku trasē, Unionu velkot aiz ’39.g. MB 770K, pa brīdim iesprauslojās visi 16 stroķi un ap 75’000 (!) skatītāju bija sajūsmā. Tad es sev nozvērējos – “šim zvēram reiz ir jārūc, bet nez vai to jebkad varēs izdarīt PSRS!” Pēc “Rīga-77” ziņa par Rīgas AU cauri “dzelzs aizkaram” izgāja plašajā pasaule. Tālāk ir atsevišķs stāsts, ka man ar nelaika Miervalda Ramana (LPSR MP pr-ja v.) palīdzību (veiksmīgi izmantojot AU pircēja no ASV piedāvājumu) izdevās Maskavā “izsist” valūtas rubļu miljonus, lai Rīgā uzbūvētu Motormuzeju.

Bet 1990. gadā ar Bruno Rubesa palīdzību izdevās uz Rīgu dabūt VW AG Prezidentu Dr.Hahn, kura vectēvs bija strādājis par “Auto Union AG” ģenerāldirektoru. Īsāk sakot – te ir sakums “Audi AG” crazy priekšlikumam 1994.g. Rīgas Motormuzejam – pilnībā atjaunot (restaurēt), “pirmssacīkstes kondīcijā”, mūsu AU, ja Motormuzejs piekrīt ka Audi AG patur mūsu Uniona neatjaunojamas daļas. Muzeja Padome piekrita un Audi AG iedalīja budžetu (pēc manām aplēsēm – vairākus desmitus Milj.DM). Te mazs tehnisks komentārs- AU bija sava laika visaugstākās pakāpes “high-tech” un Prof.F.Porsche tā konstrukcija pielietoja tādus materiālus ka magnijs, alumīnijs, titāns un augsti leģēts tērauds. AU motorresurss bija plānots -1 sacīkste (t.i. sacīkste + treniņš). Detaļas no šiem materiāliem, kuras bija “nokodis” arī laika zobs, nav atjaunojamas – tās ir jāreproducē. Tāpēc izpildīt mērķi – atrestaurēt AU varēja tikai tā, kā to uz 1997.g. Audi AG izdarīja, kad 4.IX ap 20’000 skatītāju Biķerniekos redzēja kā es “ar zīda zeķi” demonstrēju AU.

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

Rezultātā Latvijai pieder Motormuzejs (dzīvs), pieder unikāla spēkratu kolekcija, ir atjaunots (100% racing condition) AU ! Tas viss pieder LATVIJAS VALSTIJ, es -VK par to esmu saņēmis 130 rubļus mēnešalgu LPSR laikos un “Triju Zvaigžņu Ordeni” 1999.g. Tas ir viss! Un man ļoti sāp “slimo” gvelšana par manu alkatību, mājieni par mistisku kukuli u.t.t. Tāpat, ik pa brīdim arī ārzemju “slimo” pekstiņi un dažādas vēstures falsifikāciju pasaciņas pasaules medijos. Bet “slimie” ir visur 🙁

Laikam būtu laiks vēl kādu reizīti ar AU pastabulēt Biķernieku trasē!? 🙂

Ar cienu visiem tiem, kuri spēj saprast un izprast patieso lietu kārtību.

N.B.! Mans MOTO vienmēr ir bijis – “Nekad nepadodies, jo nav bezizejas situāciju!:-)”

“Auto Union” tehniskie dati: V-16 cilindru benzīna motors ar kompresoru, 6005 cm3, jauda 520 Zs pie 5000 U/min., ap 800 kg, degvielas tvertne 40 litri.

Ceru, ka izlasot šo rakstu rodas lielāka izpratne par “Auto Union” vēsturi un tā nozīmīgumu. Paldies Viktoram Kulbergam un laika biedriem no Antīko automobiļu kluba par entuziasmu, par lielisko spēkratu kolekciju un “Rīgas Motormuzeju”.

iAuto.lv aicina no 2.jūlija apmeklēt rekonstruēto “Rīgas Motormuzeju” un skatīt “Sudraba bultu” savām acīm! Muzejs ir atvērts katru dienu no plkst. 10:00 līdz 18:00! 

 

PS: Ja Tev arhīvos ir kāda fotogrāfija ar šo auto no kāda pasākuma Latvijā, lūdzu atsūti mums to uz iAuto at iAuto .lv. Kā arī gaidām interesantus stāstus par antīkiem automobiļiem Latvijā!

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

“Auto Union” Rīgas Motormuzejā Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.