CSDD piedāvā transportlīdzekļu īpašnieku maiņu veikt e-vidē

No 1.aprīļa Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) piedāvās transportlīdzekļu īpašnieku maiņu e-vidē, kas būšot droša un kontrolējama, aģentūru LETA informēja direkcijā.

Šo pakalpojumu varēs izmantot kā juridiskās, tā arī fiziskās personas. Līdz ar to turpmāk kā īpašnieka maiņu apliecinošs dokuments vairs nebūs derīgs juridiskas personas izsniegts pieņemšanas-nodošanas akts, kas noformēts pēc 1.aprīļa. Šīs izmaiņas nosaka grozījumi Ceļu satiksmes likumā.

Kā uzskata direkcijā, šis ir būtisks uzlabojums komplicētajā transportlīdzekļu pārreģistrācijas procesā. Izmaiņas klientiem samazinās iesniedzamo dokumentu skaitu, ietaupīs laiku un izskaudīs iespēju pārreģistrēt transportlīdzekli ar viltotiem dokumentiem, kā arī precīzi tiks noteikts īpašuma tiesību maiņas brīdis.

Lai īpašnieka maiņu reģistrētu e-vidē, vispirms reģistrētajam auto īpašniekam jeb pārdevējam ir jānoņem transportlīdzeklis no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Tādēļ CSDD elektroniskajā vidē piedāvās vēl vienu jaunu pakalpojumu – “Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites atsavināšanai”. Šai darbībai seko pircēja izdarīta atzīme reģistrā par to, ka viņš vēlas iegādāties konkrētu transportlīdzekli. Savukārt pārdevējs piecu dienu laikā apstiprina īpašnieku maiņu. Abas atzīmes arī izdarāmas e-pakalpojumos. Reģistrācijas procedūra pilnībā tiek pabeigta CSDD nodaļā, kad transportlīdzekļa ieguvējs saņem reģistrācijas apliecību.

Īpašuma tiesību maiņa un atbildība tiek fiksēta no tā brīža, kad pārdevējs reģistrā ir apstiprinājis īpašnieka maiņu. Tas nozīmē, ka ar šo brīdi pircējs iegūst īpašuma tiesības uz konkrēto transportlīdzekli, beidzas pārdevēja obligātā civiltiesiskā atbildība par konkrēto auto, savukārt pircējs, par pamatu ņemot atzīmi reģistrā, var iegādāties OCTA polisi. Pircējs attiecīgi atbild par izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Transportlīdzekļu īpašnieku maiņu, kā līdz šim, varēs reģistrēt arī CSDD nodaļās vai ar tirdzniecības uzņēmumu starpniecību.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.