Pirmajā ceturksnī pieaudzis satiksmes negadījumu skaits un atlīdzību izmaksu apjoms

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) apkopotie dati liecina, ka šī gada pirmajā ceturksnī par 8,9%, salīdzinājumā ar līdzīgu periodu pērn, palielinājies notikušo CSNg skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, piebilstot, ka kopējā atlīdzību izmaksu summa šī gada pirmajā ceturksnī bijusi par 36,1% lielāka nekā pērnā gada pirmajos trīs mēnešos.

No 2015.gada 3 mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās reģistrētajiem 7 043 apdrošināšanas gadījumiem 6 574 apdrošināšanas gadījumi ir notikuši Latvijā. 4 002 no reģistrētajiem CSNg ir notikuši Rīgā,  kas sastāda 60,9% no visiem  Latvijā notikušajiem apdrošināšanas  gadījumiem.

Ārvalstīs šī gada pirmajā ceturksnī notikuši 469 apdrošināšanas gadījumi,  kas  sastāda 6,7% no  visiem  reģistrētajiem CSNg. “Starp valstīm, kurās reģistrēts lielākais CSNg skaits, jau vairākus gadus nemainīgi ierindojama Vācija (110 CSNg), Lietuva (62 CSNg), Igaunija (42 CSNg), Krievija un Francija (36 CSNg). Lielākais CSNg skaita pieaugums vērojams Dānijā (38%) un Igaunijā (24%), savukārt samazinājums – Krievijā (50%), Polijā (37%) un Francijā (28%),” informē J.Stengrevics.

Apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegto zaudējumu pieteikumu skaits šī gada pirmajā ceturksnī ir par 14,2% lielāks nekā pērn (10 035 pret 8 786).  Saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2015.gada 3 mēnešos ir pieņemti 10 946 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu 11 769 555 EUR, kas ir par 3 123 305 EUR jeb 36,1 % vairāk nekā attiecīgā laika periodā pērn.

Foto: iAuto.lv

“Atlīdzību izmaksu palielinājumu varam skaidrot ar dažādiem iemesliem. Šo pieaugumu, pirmkārt, ietekmēja miljons eiro atlīdzības izmaksa par rehabilitācijas izdevumiem cietušajām personām, kuru veselībai nodarīti zaudējumi CSNg, kas notika 2007. gadā Īrijā. Otrkārt, pērnajā gadā tika pieņemti jauni MK noteikumi par nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanu, paredzot ievērojami lielākas apdrošināšanas atlīdzības izmaksas, līdz ar to šobrīd un arī nākotnē jutīsim to ietekmi. Treškārt izmaksu pieaugumu veido transportlīdzekļu bojājumu novēršana, kas ir izmaksājusi par 13 % vairāk kā gadu iepriekš, kas skaidrojams ne vien ar negadījumu skaita pieaugumu, bet arī ar remonta izdevumu palielinājumu. Turklāt nesamazinās arī izmaksas, ko atbilstoši starptautiskajiem normatīvajiem aktiem veic OCTA Garantijas fonds LAAS Balva vietā,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

2014.gadā LAAS Balva lietās no Garantijas fonda izmaksāts 1,36 milj. EUR, savukārt šī gada pirmajā ceturksnī Garantijas fonds, pildot LAAS Balva saistības, izmaksājis jau gandrīz 300 000  EUR, kā arī paredzamas vēl vairākas ievērojama apmēra prasības, kas apmaksājamas LAAS” Balva” vietā. Komentējot šos datus J.Stengrevics norādīja: “Jāsaprot, ka Garantijas fonds ir OCTA sistēmas stabilitātes garants, līdz ar to papildus izmaksas, kas veiktas no tā, atsauksies uz visiem tirgus dalībniekiem ar iespējamu cenu pieaugumu OCTA polisēm.”

LTAB šī gada 5.maijā jau ziņoja, ka 2015.gada pirmajā ceturksnī OCTA nozares zaudējumi sastādījuši  818 000 EUR, kas ir par gandrīz piektdaļu vairāk nekā līdzīgā periodā pērn (683 000 EUR). 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.