Dīzelis no krievu dīzeļlokomotīves: BelAZ atrod aizstājēju Cummins dzinējiem

Baltkrievijas lieljaudas pašizgāzēju ražotājs BelAZ amerikāņu Cummins dzinējus aizstās ar agregātiem, kas tiks ievesti no Krievijas.

Krievijas mediji vēsta, ka BelAZ atradis aizstājēju Cummins un MTU agregātiem, kas ražotājam vairs nebija pieejami sakarā ar uzliktajām sankcijām – turpmāk BelAZ izmantos motoru, ko Krievijas Kolomensky Zavod (KZ) izstrādājis, pārveidojot agregātu no dīzeļlokomotīves.

Tiek ziņots, ka šādu dīzeļģeneratora prototipu ar 1700 kilovatu (2312 Zs) jaudu, kas paredzēts 220 tonnu kravnesības pašizgāzējam BelAZ-75304, nodos baltkrieviem līdz gada beigām. BelAZ to notestēs un, pamatojoties no iegūtajiem rezultātiem, veiks pasūtījumu, ko KZ rūpnīca esot gatava izpildīt jau 2023.gadā.

Krievu puse uzsver, ka pēc galvenajām tehniskajām īpašībām viņu motors neatpaliek no importētajiem agregātiem, bet resursu ziņā tos pat pārspēj, esot lētākam arī apkopes un remonta izmaksās.

Kolomensky Zavod sadarbība ar BelAZ bijusi arī agrāk, laika posmā no 1982. līdz 2006. gadam ar savām spēkstacijām aprīkojot 390 baltkrievu pašizgāzējus ar kravnesību 180 un 220 tonnas.

Vēl viena alternatīva vairs nepieejamajiem Eiropas un Amerikas dzinējiem ir Ķīnas giganta Weichai agregāti, kurus var uzstādīt pašizgāzējiem ar kravnesību līdz 240 tonnām.

 

Foto: BelAZ

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.