Nio bateriju maiņas tehnoloģija – 5 minūtes un brauc tālāk (+ VIDEO)

Ķīnas elektroautomobiļu ražotājs Nio piedāvā nevis bateriju uzlādi, bet gan maiņu, kas nozīmē, ka ceļu līdz pat 500 km garumā var turpināt jau pēc 5 minūtēm.

Nio gatavojas ienākt arī Vācijas tirgū, tādēļ šīs valsts auto žurnālisti devušies uz Norvēģiju, kur Nio tehnoloģija jau strādā.

Norvēģijā Nio piedāvā krosoveru ES8. Tas maksā vismaz 60 000 eiro, taču pērkot to bez baterijas, cena saruks par 9-16 tūkstošiem eiro. Pirkt šo automobili ar bateriju nav lielas vajadzības, jo enerģijas avotu var iznomāt (kā to vairums arī dara) par 146-209 eiro mēnesī. Šādā gadījumā Nio  “Battery as a Service” (BaaS) divas reizes mēnesī garantē tās nomaiņu bez maksas, taču katra nākamā reize maksā aptuveni 10 eiro plus 0,20 eiro par kilovatstundu.

Norvēģijā Nio bateriju maiņas serviss”Power Swap Stations”  atrodas  Lierā, starp Oslo un Drammeni. Norēģijā tas ir vienīgais, bet Ķīnā tādu punktu ir vairāk nekā 860, turklāt tie darbojas pilnīgi autonomi atšķirībā no Lieras, kur procesu uzrauga operators.

Maiņas punkts izskatās pēc nelielas garāžas, kurā lāzerradars un 37 uzstādītās kameras nodrošina to, lai transportlīdzeklis tiek mehāniski nostādīts pareizajā stāvoklī un skrūvju atskrūvēšana un pieskrūvēšana notiktu ar milimetru precizitāti.

Jūs nospiežat pogu uz displeja, uz kuras ir rakstīts “Start power swap” un automašīna pilnīgi autonomi ieripo maiņas punktā, no kuras piecas minūtes vēlāk ar jauniem, pilnībā uzlādētiem akumulatoriem var doties ceļā rēķinoties ar 450-500 km. Process notiek tikpat ātri kā degvielas uzpildīšana, bet bez izkāpšanas.

“Dažreiz tas var aizņemt nedaudz vairāk par piecām minūtēm, ja savienojums no automašīnas uz staciju aizkavējas,” saka Gerts-Jan Gērinks, beļģu speciālists, kas savulaik strādājis Tesla, bet tagad nodarbojas ar Nio akumulatoru maiņas staciju tīkla izveidi Vācijā.

Līdz 2025. gadam Nio plāno nodot ekspluatācijā aptuveni 4000 maiņas staciju, no kurām 1000 atradīsies ārpus Ķīnas. Nākamajā gadā netālu no Minhenes varētu tikt uzcelta Nio pirmā bateriju maiņas stacija Vācijā. Reizē ar to Nio sāks piedāvāt elektrisko sedanu ET7 – ar savienojumu uzlādes kabelim un iespēju pilnībā automātiski nomainīt bateriju “Power Swap Stations” punktos.

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.