Schaeffler izgudro velosipēdu bez ķēdes

Vācu uzņēmums Schaeffler piedāvā jaunas konstrukcijas videi draudzīgu velo-kravas transportu, kas paredzēts izmantošanai pilsētvidē.

 Schaeffler Free Drive ir pedāļi, taču tie darbojas kā ģenerators, kas saražo elektroenerģiju aizmugurējā riteņa elektromotoram. Mehāniskās sastāvdaļas, piemēram, ķēdes zobsiksnas vai zobrati, šajā gadījumā nav vajadzīgas. Pārnesumu maiņa vai darbības režīmu maiņa tiek veikta, izmantojot programmatūru.

Ģenerators ir veidots tā, ka, minot pedāļus, ir nepieciešams ievērojami mazāks muskuļu spēks nekā ar klasiskajām ķēdes piedziņām, kas ir īpaši izdevīgi piegādes braucienos ar smagāku kravu. Liekā enerģija tiek uzkrāta akumulatorā un vajadzības gadījumā tiek izmantota piedziņai. Kopumā Free Drive nodrošina 250 vatu piedziņas jaudu.

„Ar piedziņu bez ķēdes ir iespējamas pilnīgi jaunas velosipēdu arhitektūras un pedāļu konfigurācijas, arī lietojumiem ar trīs vai četriem riteņiem, ar jumtu vai bez tā,” informē Johens Šrēders, Schaeffler Elektromobilitātes nodaļas vadītājs. Šāds risinājums samazina apkopes izmaksas, kas ir liels pluss kravas velosipēdu parku operatoriem, jo viņu transportlīdzekļi vairāk laika pavadīs uz ceļa un mazāk laika remontdarbnīcā. Arī braucēji novērtēs, ka viņiem vairs nav jāuztraucas par ķēde eļļošanu un smērvielas nokļūšanu uz rokām vai apģērba.

Foto: Schaeffler

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.